Ούτε χθες βγήκε “λευκός καπνός” από το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες σχετικά με το νέο νόμο Κατσέλη και η ανησυχία κορυφώνεται, καθώς η ελληνική πλευρά ακόμα δεν έχει εκταμιεύσει την δόση-μαμούθ του 1 δις ευρώ. Είναι πλέον φανερό ότι το θέμα μεταφέρεται για το Euorgroup της 5η Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, ενώ η Κυβέρνηση θα αναμένει τους δανειστές στην Αθήνα (1-4 Απριλίου), για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Αυτές τις κρίσιμες μέρες πριν το Eurogroup η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να λειάνει τις γωνίες, να μαλακώσει τα σημεία τριβής με τους δανειστές προκειμένου να “κλειδώσει” το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Αν αυτό συμβεί, τότε το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς θα λάβει απλά την πολιτική σφραγίδα του Eurogroup, γεγονός που θα απελευθερώσει την δόση του 1 δις ευρώ.
Ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες βγήκε λευκός καπνός για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η απόφαση τόσο για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη όσο και για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ μεταφέρθηκε στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο χθεσινό EWG αν και δεν αφιέρωσαν παραπάνω χρόνο συζήτησης στο ελληνικό θέμα καθώς οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συνεχίζονται δεν έλειψαν οι συστάσεις.
Τώρα πλέον η κυβέρνηση περιμένει να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα, στο διάστημα 1-4 Απριλίου, για την τρίτη μεταμνημονική αξιολόγηση προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ του σύνεγγυς τα σημεία τριβής με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να βρεθεί λύση πριν από τη άτυπη σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Ωστόσο, στο σενάριο που δεν βρεθεί η “χρυσή τομή” με τους δανειστές, τότε το θέμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup της 16ης Μάιου πριν από τις ευρωεκλογές κάτι που με κανέναν τρόπο δεν θέλει η κυβέρνηση αλλά ούτε και οι ευρωπαίοι εταίροι.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ελληνική πλευρά έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των δανειστών, ωστόσο αυτό θα συνεπάγεται πάγωμα της δόσης. Ωστόσο όπως σημειώνουν, μια τέτοια κίνηση θα στείλει λάθος σήμα στις αγορές σε μια περίοδο που η Ελλάδα δείχνει να βρίσκει το δρόμο προς την έξοδο από την πολυετή κρίση.
Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ομάδας επιτήρησης της Κομισιόν για την Ελλάδα, σημείωσε ότι το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει δυνατότητες να αποτελέσει ουσιαστική λύση στο ζήτημα των στεγαστικών κόκκινων δανείων, ωστόσο πρόκειται για αρκετά σύνθετο θέμα που έχει μεγάλο κόστος τόσο για τις τράπεζες όσο και για τον προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές θεωρούν ότι τα όρια του νέου νόμου Κατσέλη θα πρέπει να είναι χαμηλότερα και η αρχιτεκτονική του σχεδίου να είναι τέτοια που θα αποκλείσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα αποκαταστήσει την κουλτούρα πληρωμών η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς το κόστος του νέου πλαισίου ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ το 2019, 200 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ έως το 2022.