Στην συνάντησή τους στο Παρίσι, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε συγγνώμη από τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την καθυστέρηση που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος στην έγκριση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας. Αυτή η καθυστέρηση οφειλόταν στην αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

«Ξέρετε, δεν έχετε υποκύψει, δεν έχετε υποχωρήσει καθόλου, συνεχίζετε να αγωνίζεστε με έναν τρόπο που είναι απλά αξιοσημείωτος, είναι απλά αξιοσημείωτος – και δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψουμε», είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό πρόεδρο.

«Ζητώ συγγνώμη για τις εβδομάδες που δεν γνωρίζαμε τι θα περάσει, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, επειδή είχαμε πρόβλημα να περάσουμε το νομοσχέδιο που έπρεπε να περάσουμε και το οποίο είχε τα χρήματα από κάποια πολύ συντηρητικά μέλη μας που το εμπόδιζαν, αλλά το πετύχαμε», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν επέστησε την προσοχή στην ανακοίνωση της χρηματοδότησης της Παρασκευής και στην επιπλέον χρηματοδότηση που δόθηκε στην Ουκρανία μετά την υπογραφή του συμπληρωματικού προγράμματος τον Απρίλιο.

«Από τότε, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας, έχω ανακοινώσει έξι πακέτα σημαντικής χρηματοδότησης – σήμερα υπογράφω επίσης ένα πρόσθετο πακέτο 225 εκατομμυρίων δολαρίων για να σας βοηθήσω να ανακατασκευάσετε το ηλεκτρικό δίκτυο», τόνισε.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη Σουηδία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα – βάσει του διεθνούς δικαίου – να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον σε στρατιωτική βάση κοντά στη Στοκχόλμη.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις