Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κυβερνητικά μέτρα για στέγαση και οικογενειακή ενίσχυση: Προτάσεις και πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές

Μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση προτίθεται να εισαγάγει νέα μέτρα για την παροχή στέγης στους νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Επιπλέον, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για να προσφερθούν επιπλέον κίνητρα στις οικογένειες που ήδη έχουν παιδιά και σκέφτονται να διευρύνουν την οικογενειακή τους κατάσταση. Ένας από τους στόχους είναι η κάλυψη όλων των παιδιών σε προγράμματα βρεφονηπιακής φροντίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που επιμελείται η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Τα νέα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν το Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Ιουνίου θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό. Αυτή περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρυνθούν οι νέες οικογένειες να αποφασίσουν για την απόκτηση παιδιών.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο λιγότερα από 1,4 παιδιά ανά οικογένεια, ενώ για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός απαιτούνται 2,1 παιδιά ανά οικογένεια.

Μεταξύ άλλων προτάσεων, η κυβέρνηση εξετάζει τη βελτίωση των όρων για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”, με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό. Αυτό το πρόγραμμα αφορά τη λειτουργική ανακαίνιση 12.500 κλειστών διαμερισμάτων προς μακροχρόνια μίσθωση, αλλά μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 1.200 αιτήσεις.

Επιπλέον, συζητούνται κίνητρα για την ανάπτυξη παλαιών κενών κτηρίων, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων, μέσω ανακαινίσεων, και η εφαρμογή της “κοινωνικής αντιπαροχής”, προσφέροντας προσιτές κοινωνικές κατοικίες σε δημόσια περιουσία.

Παράλληλα, άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη διεύρυνση του ωραρίου του σχολείου (περισσότερα ολοήμερα σχολεία), την κάλυψη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, και κινήτρα για επιχειρήσεις που παρέχουν παροχές σε εργαζόμενους με οικογένεια, όπως την κάλυψη παιδιατρικών εξετάσεων.

Επίσης, συζητείται η εξίσωση των προνομίων και επιδομάτων για οικογένειες με τρία παιδιά με αυτά των πολύτεκνων οικογενειών, καθώς και αύξηση του επιδόματος παιδιού, αν και δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι απαιτούμενοι πόροι.

Οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό θα περιλαμβάνει δράσεις όπως η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή φθηνής στέγης σε νέους, η ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, η υποστήριξη της οικογένειας κ.α.

1. Στήριξη της οικογένειας

– Οικονομική στήριξη.

– Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

– Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.

2. Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού

– Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.

– Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.

– Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.

– Μετανάστευση και brain gain.

3. Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού

– Προώθηση ενεργού γήρανσης.

– Στήριξη υγιούς γήρανσης.

– Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.

– Γερνώντας στο σπίτι.

4. Βελτίωση της ποιότητας ζωής

– Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.

– Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.

– Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών.

5. Προώθηση της ανάπτυξης

– Ενίσχυση της καινοτομίας.

– Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Οι συνταξιούχοι επιστρέφουν στη δουλειά, οι νέοι δεν βρίσκουν

Την ώρα που αρκετοί νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά, περίπου 100.000 συνταξιούχοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες...

Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου λόγω τριημέρου

Ορίστηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιουλίου 2024. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ αναφέρει πως οι εν λόγω ημερομηνίες ακολουθούν τον νόμο του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη...

Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα

Δύσκολη απόφαση καλείται να πάρει η κυβέρνηση για τη λύση του προβλήματος με την περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, που έχει προέκυψε...

Νέα κουλτούρα εξυπηρέτησης στον ΕΦΚΑ: Το 1555 σας καλεί για να λύσει το θέμα σας

Σε εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων προχωρά ο ΕΦΚΑ, βάζοντας στη πρώτη γραμμή το επιθετικό...