Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Επαναστατική θεραπεία προλαμβάνει την εξάπλωση των καρκινικών όγκων

Ερευνητές στο Karolinska Institutet κατάφεραν να αναπτύξουν στοχευμένη θεραπεία κατά του καρκίνου μέσω μικρών μεμβρανικών κυστιδίων, τα οποία χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνούν. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering δείχνει ότι η θεραπεία μειώνει την ανάπτυξη του όγκου και βελτιώνει την επιβίωση στα ποντίκια.

Όταν τα κύτταρά μας επικοινωνούν, στέλνουν μικρές φυσαλίδες μεμβράνης γνωστές ως εξωκυτταρικά κυστίδια, τα οποία περιέχουν διάφορα μόρια σηματοδότησης.

Το ενδιαφέρον για αυτές τις μικροσκοπικές φυσαλίδες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα αντισώματα αναζητούν όγκους.

Οι Ερευνητές στο Karolinska Institutet ανέπτυξαν μια νέα στοχευμένη θεραπεία καρκίνου, γεμίζοντας τις εξωκυτταρικές φυσαλίδες με ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο και προσθέτοντας αντισώματα κατά των όγκων στην επιφάνειά τους.

Εκτός από την άμεση στόχευση των καρκινικών κυττάρων, τα αντισώματα επίσης λειτουργούν ως μια μορφή ανοσοθεραπείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θεραπεία αυτή μείωσε την ανάπτυξη του όγκου και βελτίωσε την επιβίωση όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού ή μελάνωμα.

«Συνδέοντας διαφορετικά αντισώματα σε εξωκυττάρια κυστίδια, μπορούμε να τα στοχεύσουμε σχεδόν σε οποιονδήποτε ιστό και μπορούμε να τα διοχετεύσουμε με άλλους τύπους φαρμάκων επίσης», δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Karolinska Institutet.

«Ως εκ τούτου, η θεραπεία έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι και άλλων ασθενειών και τύπων καρκίνου».

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της νέας θεραπείας είναι η υψηλή της εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν εάν διαφορετικοί συνδυασμοί αντισωμάτων και φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη θεραπεία.

«Μεταξύ άλλων, θέλουμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα παροχής mRNA ως αντικαρκινικού φαρμάκου», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Σαμίρ Ελ Ανταλούσι.

«Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα πλατφόρμα θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να μειώσει τις παρενέργειες σε δύσκολες στη θεραπεία ασθένειες, ειδικά στον καρκίνο».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η ευφυΐα των σκύλων: Μέχρι και 250 λέξεις μπορούν να μάθουν

Ο σκύλος μπορεί να αποκτήσει την ευφυΐα  ενός δίχρονου παιδιού σύμφωνα με τους ειδικούς. Πολλές μελέτες έχουν γίνει γύρω από αυτό το θέμα, και σε...

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Συχνότερη αιτία είναι η άνοια η οποία αγγίζει το 60-70% των περιστατικών, της νόσου Αλτσχάιμερ που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αντίκτυπο στον...

Άδωνις Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα είναι από τις πιο προηγμένες χώρες στην ψηφιακή υγεία σε όλη την Ευρώπη

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της...

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Επικίνδυνα σκευάσματα για ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή να κάνουν χρήση των προϊόντων EPIMEDYUM EXTRAKTLI MACUN PLUS και BLACK RHINO EPIMEDYUMLU BITKISEL...