Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Επαναστατική θεραπεία προλαμβάνει την εξάπλωση των καρκινικών όγκων

Ερευνητές στο Karolinska Institutet κατάφεραν να αναπτύξουν στοχευμένη θεραπεία κατά του καρκίνου μέσω μικρών μεμβρανικών κυστιδίων, τα οποία χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνούν. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering δείχνει ότι η θεραπεία μειώνει την ανάπτυξη του όγκου και βελτιώνει την επιβίωση στα ποντίκια.

Όταν τα κύτταρά μας επικοινωνούν, στέλνουν μικρές φυσαλίδες μεμβράνης γνωστές ως εξωκυτταρικά κυστίδια, τα οποία περιέχουν διάφορα μόρια σηματοδότησης.

Το ενδιαφέρον για αυτές τις μικροσκοπικές φυσαλίδες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα αντισώματα αναζητούν όγκους.

Οι Ερευνητές στο Karolinska Institutet ανέπτυξαν μια νέα στοχευμένη θεραπεία καρκίνου, γεμίζοντας τις εξωκυτταρικές φυσαλίδες με ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο και προσθέτοντας αντισώματα κατά των όγκων στην επιφάνειά τους.

Εκτός από την άμεση στόχευση των καρκινικών κυττάρων, τα αντισώματα επίσης λειτουργούν ως μια μορφή ανοσοθεραπείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θεραπεία αυτή μείωσε την ανάπτυξη του όγκου και βελτίωσε την επιβίωση όταν χορηγήθηκε σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού ή μελάνωμα.

«Συνδέοντας διαφορετικά αντισώματα σε εξωκυττάρια κυστίδια, μπορούμε να τα στοχεύσουμε σχεδόν σε οποιονδήποτε ιστό και μπορούμε να τα διοχετεύσουμε με άλλους τύπους φαρμάκων επίσης», δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Karolinska Institutet.

«Ως εκ τούτου, η θεραπεία έχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι και άλλων ασθενειών και τύπων καρκίνου».

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της νέας θεραπείας είναι η υψηλή της εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων, χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν εάν διαφορετικοί συνδυασμοί αντισωμάτων και φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη θεραπεία.

«Μεταξύ άλλων, θέλουμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα παροχής mRNA ως αντικαρκινικού φαρμάκου», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Σαμίρ Ελ Ανταλούσι.

«Τελικά, ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα πλατφόρμα θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να μειώσει τις παρενέργειες σε δύσκολες στη θεραπεία ασθένειες, ειδικά στον καρκίνο».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Αντιμετωπίστε τους πόνους στη μέση με αυτήν την απλή μέθοδο!

Η παγκόσμια κλινική δοκιμή "WalkBack", που πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα για τους Πόνους στη Σπονδυλική Στήλη του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ, δείχνει ότι...

Αλλαγή στο όριο ηλικίας των οδηγών

Έρχονται αλλαγές στο όριο ηλικίας των οδηγών μέσα στο επόμενο διάστημα, με τους 70αρηδες και άνω να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ιατρικών εξετάσεων ...

Γιατί η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για εσάς – Μειώνει πίεση και χοληστερόλη

Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Το κακάο, από το οποίο παράγεται, θεωρείται superfood λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε...

Αυξήσεις έως 360% σε 461 φθηνά φάρμακα έδωσε ο ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ δημοσίευσε εχθές τη λίστα με 461 φάρμακα που προτείνει να γίνουν αυξήσεις από 4% μέχρι  και 360%, γεγονός που θα έχει επιβάρυνση...