Αρχική Ελλάδα «Φρένο» απο το ΣτΕ στην ανέγερση πολυώροφων κτηρίων κοντά στην Ακρόπολη

«Φρένο» απο το ΣτΕ στην ανέγερση πολυώροφων κτηρίων κοντά στην Ακρόπολη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 706/2020 απόφασή της, αίτηση ακυρώσεως κατά αποφάσεως της υπουργού Πολιτισμού, με την οποία ανακλήθηκε απόφαση της υπουργού που ενέκρινε την ανέγερση 9ώροφου κτηρίου-ξενοδοχείου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση (παρόδου Συγγρού 34), στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών, καθώς και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

Την ίδια στιγμή, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με δεύτερη απόφασή της (705/2020), απέρριψε αίτηση ακύρωσης κατά αποφάσεως του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτηρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση, όπως αναφέρει το ΣτΕ, επιδιώκεται να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτηρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του, προκειμένου η διοίκηση να επανεξετάσει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και στη συνέχεια να θεσπίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για την προστασία της.

Πηγή: ΑΜΠΕ