Φορτηγό πλοίο με 14 άτομα βυθίστηκε ανοικτά της Λέσβου

Το φορτηγό πλοίο «Raptor», σημαίας Κομόρες, με 14 άτομα πλήρωμα που μετέφερε αλάτι βυθίστηκε την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου με έδρα το Λίβανο στο πλοίο επέβαιναν 1 Ινδός, 11 Αιγύπτιοι και δύο υπήκοοι Συρίας. To RAPTOR μετέφερε αλάτι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και είχε δήλωσε μηχανική βλάβη στις 7 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο μετά τις 7 το πρωί της Κυριακής δήλωσε μηχανική βλάβη, ενώ στις 8:20 ο πλοίαρχος ανέφερε κάποια κλίση του πλοίου ενεργοποιώντας σήμα κινδύνου “mayday, mayday” σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάθηκε από τα ραντάρ.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πιθανότατα το πλοίο, λόγω του έντονου κυματισμού – στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή επικρατούν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι 8 μποφόρ – έβαλε νερό στα αμπάρια, με αποτέλεσμα να βαρύνει το φορτίο.

Το φορτηγό είχε αναχωρήσει από τη Δεκέλεια της Αιγύπτου και τελικό προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Στήθηκε επιχείρηση του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής για τον εντοπισμό αγνοούμενων ναυτικών ανοιχτά της Λέσβου μετά τη βύθιση του φορτηγού πλοίου RAPTOR με σημαία Κομόρες με 14 άτομα πλήρωμα. Ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας που διεξήγαγε έρευνα στη θαλάσσια περιοχή εντόπισε και περισυνέλεξε σώο το μεσημέρι έναν αγνοούμενο ναυτικό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Η θαλασσοταραχή ήταν μεγάλη και κύματα ύψους 4,5 μέτρων χτυπούσαν το πλοίο την ώρα που ήταν ακινητοποιημένο, μη μπορώντας να συνεχίσει την πορεία του.

Τη νύχτα  οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονταν  οι έρευνες για τον εντοπισμό των απομεινάντων αγνοούμενων ήταν πολύ δύσκολες.

Το απόγευμα της Κυριακής, λίγο μετά τις 16:00, το πτώμα ενός ναυτικού μέλους του πληρώματος του φορτηγού πλοίου εντοπίστηκε από παραπλέον πλοίο.

Νωρίτερα, είχε διασωθεί ένας από τους αγνοούμενους, ο μηχανικός του πλοίου, Αιγύπτιος στην καταγωγή, ο οποίος εντοπίστηκε να επιπλέει πάνω σε βαρέλι μες στη θάλασσα. 

Στο σημείο των ερευνών συμμετέχουν συνολικά 8 παραπλέοντα σκάφη, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις