Το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή, προβλέπει μείωση φόρου 50% στο φόρο εισοδήματος.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αφορά όσα φυσικά πρόσωπα( μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες) είχαν φύγει στο εξωτερικό και επιστρέφουν για να εργαστούν στην Ελλάδα. Στόχος είναι με το εν λόγω φορολογικό κίνητρο να δημιουργήσει περισσότερες επαγγελματικές θέσεις εργασίας και να προσελκύσει μερικούς από τους περίπου 800.000 Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, η Ελλάδα ελπίζει να προσελκύσει «ψηφιακούς μετανάστες» μετά την πανδημία του κορωνοϊού, εκμεταλλευόμενη την τηλεργασία.

«Ένας εργαζόμενος από το εξωτερικό που μετακομίζει στην Ελλάδα θα δικαιούται εξαίρεση 50% επί του εισοδήματος που θα αποκτηθεί στη χώρα μας τα επόμενα επτά χρόνια», δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία θα θεσπιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το πακέτο κινήτρων θα είναι διαθέσιμο μόνο κατά τη διάρκεια του 2021 και θα είναι επιλέξιμα τα άτομα που δεν είναι έλληνες φορολογούμενοι τα τελευταία επτά χρόνια. «Το κύριο κριτήριο επιλεξιμότητας για το φορολογικό κίνητρο είναι η φορολογική κατοικία», διευκρίνισε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Μάλιστα δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στα επίπεδα εισοδήματος ή στους τομείς εργασίας.

«Χρειάζεται μια επιπλέον ώθηση για να επιστρέφουν», είπε ο Πατέλης και υπογράμμισε ότι «η πανδημία έχει κάνει δυνατό σε πολλές περιπτώσεις να επιλέξει κανείς πού να ζήσει και να εργαστεί εκεί χάρη στην τεχνολογία. Μπορούμε να έχουμε ψηφιακούς μετανάστες». Η Αθήνα βλέπει επίσης ένα πιθανό «μπόνους Brexit» για όσους θέλουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. «Θέλουμε απλώς να πάρουμε ένα μερίδιο αυτής της πίτας», είπε ο Αλέξης Πατέλης.