Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Αντιμέτωποι με το βαρύ «καλάθι» της εφορίας και του ΕΦΚΑ, οι φορολογούμενοι

Αντιμέτωποι με το βαρύ «καλάθι» της εφορίας και του ΕΦΚΑ, οι φορολογούμενοι καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς. Μέχρι την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους, θα πρέπει να πληρωθεί:

  • η 6η δόση του φόρου εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους που έχουν επιλέξει να πληρώνουν σε δόσεις τον φόρο εισοδήματος ή άλλες υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ
  • η 8η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ απομένουν άλλες δύο δόσεις εντός του 2024 για να ολοκληρωθεί η πληρωμή του.

Επιπροσθέτως:

  • στο πρωτοχρονιάτικο καλάθι των υποχρεώσεων μπαίνουν και οι ρυθμίσεις οφειλών που αφορούν τους φορολογούμενους που πληρώνουν υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ σε δόσεις (είτε με την πάγια ρύθμιση είτε με τις 120 δόσεις ή άλλο σχήμα). Όσοι έχουν ρυθμίσεις δεν πρέπει να αμελήσουν να πληρώσουν την δόση Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή.
  • Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι δαπάνες που πρέπει να γίνουν με πλαστικό χρήμα έως το τέλος του έτους. Όπως έχει γράψει η «Η», οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να ξεχάσουν πως θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου να καλύπτουν το 30% του εισοδήματός του. Ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα έχουν τεκμαρτό εισόδημα από το 2024, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καλύψουν το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος (10.920€) με δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3.276€ σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα ώστε να μην επιβαρυνθούν με διπλό φόρο: πέναλτι 22% για την έλλειψη αρκετών δαπανών σε πλαστικό χρήμα και έξτρα φόρο από το τεκμαρτό εισόδημα (που ούτως ή άλλως θα έχουν).

Μέχρι και πέρυσι, το σύνολο των αποδείξεων που όφειλαν να προσκομίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι υπολογίζονταν με βάση το ύψος των καθαρών κερδών που δήλωναν, ενώ μετά τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς τους αυτό θα υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα είναι υψηλότερο. Κατά συνέπεια, υψηλότερα, θα  είναι και τα ποσά των αποδείξεων για ηλεκτρονικές αγορές που θα πρέπει να προσκομίσουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Αν οι επαγγελματίες δεν καταφέρουν να πραγματοποιήσουν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που να καλύπτουν το 30% του τεκμαρτού εισοδήματος, θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% για τις αποδείξεις που  θα λείπουν.

Ποιες αποδείξεις δίνουν πρόσθετη έκπτωση

Οι πληρωμές που δίνουν την έξτρα έκπτωση με ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία  και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

Εισφορές ΕΦΚΑ 

Έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν από μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και οι εισφορές του ΕΦΚΑ Νοεμβρίου, εκτός αν δοθεί ολιγοήμερη παράταση της τελευταίας στιγμής (όπως έγινε πέρσι).

Όσον αφορά στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2024, αυτή μπορεί να γίνει έως τις 31/1/ 2024.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Αγίου Πνεύματος: Πού ταξιδεύουν φέτος οι εκδρομείς – Τιμές

Συνεχίζεται και σήμερα η αναχώρηση των εκδρομέων για το...

Αναστασία: «Θα μπορούσα να γίνω δήμαρχος στα Μέγαρα»

Το μεσημέρι της Παρασκευής η  Αναστασία  βρέθηκε καλεσμένη στην...

Αρκούδα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού

Άλλο ένα περιστατικό με εμπλοκή αρκούδας σε τροχαίο ατύχημα...

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ηλεία – Φόβοι για αναζωπυρώσεις μετά τις 12.00

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλε και κίτρινα τιμολόγια τα φθηνότερα το Α’ εξάμηνο – Τιμές

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές  Τα “πράσινα” τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα...

ΑΑΔΕ: Νέες διευκρινίσεις σε 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για POS και ταμειακές μηχανές

Μια νέα εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή  έρχεται  να δώσει 22 απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις σχετικά με...

Αγίου Πνεύματος 2024: Τι ισχύει για καταστήματα και σούπερ μαρκετ 

Τα καταστήματα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας θα είναι υποχρεωτικά κλειστά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2024. Τι θα ισχύσει όμως για τα σούπερ...

Αρχίζει η πληρωμή συντάξεων Ιουλίου 2024: Τι ώρα μπαίνουν στα ATM

Τα ΑΤΜ θα διαθέτουν από σήμερα απόγευμα ορισμένες από τις συντάξεις του Ιουλίου. Ανάλογα με τον τύπο της σύνταξης και την ημερομηνία που καταβάλλονται,...