Αρχική Ελλάδα Eurostat: Στο 7,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Eurostat: Στο 7,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% έναν μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 7,6%.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ. στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat είχε δώσει άνοδο 9%). Ωστόσο η κάμψη του ρυθμού αύξησης του δείκτη το συγκεκριμένο μήνα συνοδεύεται από σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και ειδικά στα τρόφιμα. Αυξήσεις 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά. Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται 12μηνο από την έναρξη του ράλι. Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8%, στα στερεά καύσιμα 23,2%. Πτωτικά ωστόσο κινήθηκε η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο -5,3%.

Η εικόνα στην Ευρώπη
Σειρά από μεγάλες οικονομίες της γηραιάς ηπείρου ανακοίνωσαν σημαντική πτώση του τιμάριθμου τον Δεκέμβριο:

Στη Γαλλία υποχώρησε στο 5,9% σε ετήσια βάση, όπως ενημέρωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE στην προκαταρκτική έκθεσή της. Σε μηνιαίο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,1%.
Η έκθεση εκτιμά ότι οι τιμές της ενέργειας είχαν ετήσια άνοδο 15,1% και των τροφίμων κατά 12,1%. Τα μεταποιημένα αγαθά εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 4,6% και οι υπηρεσίες κατά 2,9%.
Καλά τα νέα και από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 11,3% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,2%. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις. Οι αναλυτές ανέμεναν τα εναρμονισμένα στοιχεία να μειωθούν κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να αυξηθούν κατά 10,7% σε ετήσια βάση.
Ο πληθωρισμός στην Ισπανία φρέναρε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, επιβραδύνοντας σχεδόν κατά το ήμισυ από τα μέσα του έτους, καθώς το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να μειώνεται στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 6,7% άνοδο τον Νοέμβριο. Αυτή είναι καλύτερη ένδειξη από τη μέση εκτίμηση 5,8% σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους.
Στην Ιταλία ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 12,3% τον Δεκέμβριο από 12,6% έναν μήνα πριν. Σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.