Αρχική Ελλάδα Έρχονται «καμπάνες» για κλειστούς αυτοκινητοδρόμους και Εθνικές Οδούς

Έρχονται «καμπάνες» για κλειστούς αυτοκινητοδρόμους και Εθνικές Οδούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την επιβολή προστίμου από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ για τη διακοπή κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους και τις –παλαιές και νέες– Εθνικές Οδούς λόγω καιρικών φαινομένων, θεσμοθετεί το υπουργείο Υποδομών με ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια που κατατέθηκε το βράδυ της Κυριακής προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 65 του νομοσχεδίου η διακοπή της κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε τμήμα του βασικού και του δευτερευόντος εθνικού δικτύου απαγορεύεται. Αν υπάρξει διακοπή άνω της μίας ώρας για λόγους που δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία ή από τις συμβάσεις παραχώρησης –όπως για παράδειγμα από δυσμενείς καιρικές συνθήκες- τότε επιβάλλονται κυρώσεις.

Η διαδικασία

Όπως ορίζει η διάταξη μέσα σε τρεις ημέρες από το συμβάν ορίζεται με εντολή του υπουργού Υποδομών ειδική Επιτροπή Διερεύνησης, η οποία θα εξετάζει το γιατί διεκόπη η κυκλοφορία και ποιος είχε την ευθύνη για αυτή την διακοπή. Μάλιστα η Επιτροπή, που θα αποτελείται από δύο στελέχη του υπουργείου Υποδομών και ένα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει και «ανακριτικές αρμοδιότητες» καθώς μπορεί να διενεργεί αυτοψίες και να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς.

Η Επιτροπή βγάζει το πόρισμα της μέσα σε 20 ημέρες και αν διαπιστωθούν πράξεις ή παραλήψεις από φορείς λειτουργίας ή συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου που συντέλεσαν στην διακοπή της κυκλοφορίας τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια, την έκταση και τις συνέπειες της διακοπής κυκλοφορίας. Εφόσον από το πόρισμα προκύπτουν ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων κινείται η διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων.