Ο νέος δρόμος Μπράλος-Άμφισσα, μέρος του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του θα συνδέσει πιο στενά την Πάτρα με τη Λαμία, προχωράει.

Προ ολίγων ημερών, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών στο τμήμα Μπράλος-Άμφισσα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την εποπτεία του υπουργείου μέσω δύο συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, πλήρως εξασφαλισμένων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο κ. Ταχιάος επισκέφθηκε την τοποθεσία όπου θα ανεγερθεί η πρώτη γέφυρα, μήκους 330 μ., όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκσκαφές για την θεμελίωσή της. Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή του ρέματος «Στενό», κοντά στη Γραβιά. Κατά την επιτόπια επιθεώρηση που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του εδάφους.

Το Μπράλος-Άμφισσα είναι μήκους 30,7 χλμ. και στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η κατασκευή δύο σηραγγών, επτά γεφυρών και έξι ισόπεδων κόμβων.

Συνιστά τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο που θα επιτρέψει τη μείωση της απόστασης μεταξύ Λαμίας και Πάτρας από 185 χλμ. σήμερα στα 160 χλμ., και θα συρρικνώσει τον χρόνο οδήγησης για ένα ΙΧ στο μισό, δηλαδή από 3 ώρες σήμερα σε 1,5.

Παράλληλα, ο Διαγώνιος Άξονας θα ενώσει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τον Ε65, την Ιόνια Οδό, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ` επέκταση την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος), βγάζοντας από την απομόνωση πολλές περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ενώνει τα Λιμάνια Θεσσαλονίκης, Βόλου, Στυλίδας, Αγίου Κωνσταντίνου, Ιτέας και Πάτρας και αναβαθμίζει το λιμάνι της Ιτέας σε σημαντικό λιμενικό κόμβο, κάτι στο οποίο βοηθάει η η επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα με τη διαμόρφωση μετώπου παραβολής επαρκούς μήκους και αυξημένου ωφέλιμου βάθους. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις