ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συγκρατημένος για την άρση των περιορισμών εμφανίστηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επαναλαμβάνοντας την δήλωση του πρωθυπουργού πως τα δεδομένα οδηγούν τις αποφάσεις. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έρχεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν», τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ διευκρινίζοντας πως η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς, ωστόσο, να κάνει λόγο για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αναφέροντας πως παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, ο κ. Πέτσας έκρινε πως θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω. «Εχουμε σαφή βελτίωση των στοιχείων τις τελευταίες ημέρες. Θα χρειαστούμε χρόνο παραπάνω. Τα δεδομένα θα μας δείξουν τον δρόμο», σημείωσε.

Απαντώντας για την πιθανότητα ανοίγματος των σχολείων σε «δύο ταχύτητες» εξήγησε πως δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό. Σχετικά με τα σχολεία και αν θα ανοίξουν στις 14 του μηνός είπε ότι δεν θέλει να μπει σε ημερομηνίες και ότι οι φάσεις σταδιακά παραμένουν.

Αποδεχόμενος πως για κάποιες περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ίσως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα νωρίτερα. «Δεν θα υπήρχε μια δραματική αλλαγή αλλά καλύτερη αντιμετώπιση όσον αφορά το ιικό φορτίο», εκτίμησε σημειώνοντας ότι τότε δεν υπήρχε κανείς που να εισηγήθηκε lockdown σαν αυτό που πήρε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «δύσκολη εξίσωση» την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Για τα εστιατόρια και τα καφέ το πότε θα ανοίξουν «θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση και την εισήγηση των επιστημόνων, πάντα με ωράριο και κανόνες», τόνισε ενώ ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι να έχουμε ορατότητα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, με χαμηλότερες υποχρεώσεις για αυτούς τους επιχειρηματίες.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι εξετάζεται ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις. «Δεν θα αφήσουμε αυτό να γίνει χιονοστιβάδα. Θα έχουμε 120 και περισσότερες δόσεις για να πατήσουν στα πόδια τους», δήλωσε εξηγώντας ότι δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία με μέτρα που έχουν σαφές αρνητικό αποτύπωμα και πως η πολιτεία θα είναι δίπλα για να στηρίξει όσους πλήττονται.

Αναφερόμενος στην καταγραφή των δεδομένων του κορωνοϊού, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «διπλών βιβλίων» κάνοντας μάλιστα λόγο για «απελπισία αντιπολιτευτική». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει ένα εθνικό μητρώο στην ΗΔΙΚΑ που καταγράφονται όλα τα κρούσματα από διαφορετικές πηγές. Ανέφερε ότι η διαδικασία δεν είναι τωρινή αλλά από την άνοιξη και όλα τα στοιχεία είναι δημόσια διαθέσιμα από τον Μάρτιο.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση κρύβει κρούσματα ή θανάτους, απάντησε «τίποτα από τα δύο», για να προσθέσει: «Ο θάνατος δεν μπορεί να κρυφτεί. Και γιατί να κρύψει κανείς κρούσματα; Γιατί δεν έγινε μήνες πριν τέτοιου είδους καταγγελία; Μυστικά δεν υπάρχουν». «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να προσπαθεί κάποιος να διαρρήξει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες. Υπάρχουν άλλοι τομείς να κάνει κανείς αντιπολίτευση και όχι να ψάχνει κάτι που δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και παράλληλα προέτρεψε τους πολίτες να σκεφτούν που ήμαστε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και πως αντιμετωπίστηκαν τέτοια ζητήματα.

Σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε πως υπάρχει επάρκεια παραγγελιών ώστε πως έχουν γίνει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, στην περίπτωση που το επιθυμεί.

«Έχει μεγάλη σημασία οι πολίτες να εμπιστεύονται το κράτος. Τώρα, να καταλάβουν ότι το εμβόλιο από τη στιγμή που θα έρθει θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Έχουμε εξασφαλίσει ικανές παραγγελίες, 25 εκατ. μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε θα μπορεί να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού εφόσον το επιθυμεί. Αν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα θα αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας, η οποία περιλαμβάνει 1018 εμβολιαστικά κέντρα, ένα από τα οποία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο. Υπάρχει μια αλυσίδα να δεχτεί τον πληθυσμό, πρώτα τους υγειονομικούς και τους ευάλωτους και σιγά σιγά τον υπόλοιπο πληθυσμό, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την πολυπόθητη ανοσία», δήλωσε.

Τέλος, σχολιάζοντας τον θόρυβο που έχει προκληθεί για τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού σε ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη αλλά και με ποδηλάτες στην Πάρνηθα, ο κ. Πέτσας διερωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης κατηγορείται «γιατί είναι ανθρώπινος».

Κατηγορώντας την αντιπολίτευση, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν στα κότερα με πούρα κι ο Μητσοτάκης στην Πάρνηθα και παίρνει ένα τσουρέκι», για να καταλήξει πως «το τι διάσταση θέλει να δώσει μια απελπισμένη αντιπολίτευση είναι άλλο».