Κυριακή, Απρίλιος 11, 2021
Αρχική Υπουργεία Επίθεση Χαρδαλιά κατά ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου: Ποτέ δεν μας ενημέρωσαν για ακραία...

Επίθεση Χαρδαλιά κατά ΕΜΥ και Αστεροσκοπείου: Ποτέ δεν μας ενημέρωσαν για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Εύβοια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αν στέλναμε 112 την ώρα της θεομηνίας θα οδηγούσαμε δεκάδες ανθρώπους σε βέβαιο πνιγμό, είπε ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας στη Βουλή.

πηγη real.gr

Σφοδρή επίθεση κατά στελεχών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Αστεροσκοπείου εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Εύβοιας και απαντώντας στην ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση του ΣΥΡΙΖΑ για ποιο λόγο δεν εστάλη μήνυμα 112 ο κ. Χαρδαλιάς σε πολύ υψηλούς τόνους υποστήριξε ότι ούτε η ΕΜΥ ούτε το Αστεροσκοπείο είχαν δώσει πρόβλεψη για ακραία καιρικά φαινόμενα ή για επερχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα κατηγορώντας ευθέως και τις δύο αρχές ότι ψεύδονται όταν υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει.

Ήταν μάλιστα ξεκάθαρη η μομφή του κ. Χαρδαλιά ότι στην ιστοσελίδα του το Αστεροσκοπείο τροποποίησε κατόπιν εορτής τους αριθμούς για να δείξει ότι είχε κάνει σωστή πρόβλεψη, ωστόσο όπως είπε ο Υφυπουργός οι υπηρεσίες είχαν προλάβει και είχαν αποθηκεύσει την αρχική πρόβλεψη.“Θα δώσουν εξηγήσεις εκεί που πρέπει” τόνισε και με κατηγορηματικό τρόπο πρόσθεσε ότι αν η Πολιτική Προστασία έστελνε μήνυμα 112 την ώρα της θεομηνίας , μέσα στη νύχτα και χωρίς ρεύμα θα οδηγούσε δεκάδες άτομα σε σίγουρο πνιγμό.

“Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση για ακραίο πλημμυρικό  φαινόμενο. Ουδείς το προέβλεψε ουδείς μας προειδοποίησε. Λέτε ότι δήθεν μας προειδοποίησε η ΕΜΥ. Ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ ή από την ευρωπαϊκή υπηρεσία πλημμυρών, δελτίων πλημμυρών. Εκδόθηκε μόνο ένα δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σε ένα ακραίο φαινόμενο που οι τόνοι νερού ανα στρέμμα ξεπέρασαν τους 250 τόνους η ΕΜΥ έδωσε δελτίο για 72 χιλιοστά βροχής. Μετά το συμβάν στη μια το μεσημέρι ενημέρωσε την πυροσβεστική ότι η βροχή ήταν τελικά 202 χιλιοστών.

Στο χάρτη ημερήσιας πρόγνωσης βροχόπτωσης προέβλεπε 63 χιλιοστά βροχής δηλαδή απλή καταιγίδα. Αυτή η πρόγνωση παρέμενε ακόμα και μετά την εκδήλωση της βροχής. Αντικαταστάθηκε αυτός ο χάρτης κατόπιν εορτής. Τα συμπεράσματα ότι δήθεν μας είχαν ενημερώσει είναι δικά σας. Ο μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος για μερική καταστροφή. Αντί για μερική ετοιμότητα εμείς θέσαμε τον μηχανισμό σε μερική επιφυλακή ένα βαθμό παραπάνω και αμέσως κατά την εκδήλωση σε ολική επιφυλακή». Παράλληλα εξήγησε ότι το «112» δεν ενεργοποιήθηκε καθώς «η αποστολή μηνύματος από το «112» την νύχτα σε μια περιοχή που είναι χωρίς ρεύμα – που σημαίνει καταστροφές στο δίκτυο – με ανεξέλεγκτους χείμαρρους μη αποτυπωμένους και κατοικίες στις κοίτες ρεμάτων δεν θα σώζαμε ζωές θα τους στέλναμε στον πνιγμό. Με μαθηματική ακρίβεια θα τους οδηγούσαμε στον θάνατο είτε από πνιγμό είτε από ηλεκτροπληξία» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην επίθεση του κ. Ραγκούση για κατάρρευση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία κρατά όρθια την χώρα εδώ και μήνες σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές» ενώ υπενθύμισε ότι το 2018 όταν υπήρξε και η τραγωδία στο Μάτι «κάηκαν 76 χιλ στρέμματα από τα οποία 46 χιλ συμπαγούς δάσους. Φέτος στην ίδια περίοδο και με 1.500 περισσότερες φωτιές κάηκαν 58 χιλ στρέμματα από τα οποία μόλις 2 χιλ συμπαγούς δάσους. Παρά τα έντονα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε και παρά την πανδημία τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, άνδρες και γυναίκες ποτέ δεν κατέρρευσαν και δεν δείλιασαν. Η τοποθέτησή σας κ. Ραγκούση δείχνει ότι δεν διδαχθήκατε από τα δικά σας λάθη» πρόσθεσε.

Για την περίπτωση της Καρδίτσας ο Υφυπουργός γνωστοποίησε ότι εκεί υπήρξε ακριβής πρόγνωση εξ ου και εστάλη μήνυμα 2,5 ώρες πριν υποχωρήσει το πρώτο ανάχωμα».

Εκτενής ήταν η αναφορά του Υφυπουργού για την περίπτωση της Πάρου μετά από την καταγγελία του κ. Ραγκούση για απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού.

“Στις 12.8 υπήρξε συναγερμός με αύξηση κρουσμάτων, 23 θετικούς σε μια ημέρα ενώ μέχρι τότε είχαμε σύνολο 33 κρούσματα που σχετίζονταν με την Πάρο. Αμέσως Πάρος Αντίπαρος μπήκαν σε επιδημιολογική επιτήρηση. Την επόμενη πάλι το ίδιο με διάσπαρτα κρούσματα ανά την Ελλάδα που συνδέονται με την Πάρο. Με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 14.8. Με τα μέτρα κόψαμε την εξέλιξη της πανδημίας. Στις 25.8 ο μέσος όρος μειώθηκε. Διακατέχεστε από σύγχυση. Από την μια ότι δεν τους πληροφορήσαμε εγκαίρως και από την άλλη ότι τους στοχοποιήσαμε».

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Ραγκούσης είχε ασκήσει δριμεία κριτική τόσο στον κ. Χαρδαλιά όσο και γενικότερα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η “ομιλία σας μοιάζει με απολογητικό υπόμνημα στον εισαγγελέα». “Για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα είστε υπεύθυνοι εσείς. Φέρατε την κατάσταση του Νοεμβρίου δύο μήνες νωρίτερα. Δεν αποφάσισε ο λαός να είναι 27 μαθητές ανα τάξη στα σχολεία και να μην έχουν ενισχυθεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν αφήσαμε μαζί  ανοχύρωτο το ΕΣΥ, δεν πήγαμε μαζί με τον κ. Κουμουτσάκο να κοινωνήσουμε με τις κάμερες μπροστά ούτε μαζί σας κε Χαρδαλιά να σκύψουμε στο ράσο του ιερέα χωρίς μάσκα” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.