ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

To «πράσινο φως» άναψε η Κομισιόν για την εφαρμογή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λήγει την Παρασκευή 10 Απριλίου. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όσον αφορά την ισχύ της, αυτή θα είναι έως τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται τα επόμενα μέτρα τα οποία αποσκοπούν στην στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ακτοπλοΐα, την ενέργεια, τις μεταφορές, τον τουρισμό και ιδιαίτερα το εποχικό τουρισμό. Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και ιδιαίτερα τους μακροχρόνια άνεργους.

«Το παρόν ελληνικό καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 1 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά το τέλος της» δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού μετά την έγκριση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα ισχύει έως τον Ιούνιο. Το καθεστώς είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς και αντιμετωπίζουν προσωρινές οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας. «Το καθεστώς θα συμβάλει στην εξασφάλιση διαθέσιμης ρευστότητας στην αγορά και για να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια και μετά την έξαρση της νόσου» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη περισσότερες από 15.500 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Μείωση ενοικίου και στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών επεκτείνεται η μείωση του ενοικίου κατά 40% τόσο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, προβλέπεται η αναστολή καταβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες ή η καταβολή αυτών εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών αλλά με παροχή έκπτωσης 25%.

Για μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη κάνει λόγο με ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας ότι συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει – και καλώς κάνει – μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους, με μία και μοναδική εξαίρεση : τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν πρωτοβουλίες και για τους ιδιοκτήτες.