Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Μετά τις 20 Νοεμβρίου η καταβολή των ποσών

0
19
Ρύθμιση οφειλών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 4, η οποία θα καθορίζει τους όρους για τη χορήγηση του τέταρτο κύκλου ύψους 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η πλατφόρμα θα πρέπει να ανοίξει όσο πιο σύντομα γίνεται για την υποβολή των αιτήσεων ώστε να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις της ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η εκταμίευση των ποσών να ξεκινήσει μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Από το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί συνολικά, το κράτος θα λάβει πίσω τα 500 εκατ. ευρώ καθώς όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν θα επιστραφεί και θα δοθεί ως επιδότηση.

Παράλληλα, ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι διευρυμένος καθώς θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και επιστήμονες όπως μηχανικοί, δικηγόροι που πλήττονται από την πανδημία βάσει τη διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου.

Στις προϋποθέσεις μεταξύ άλλων είναι ότι ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα δοθεί βάση της μείωσης του τζίρου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου όταν στους προηγούμενους τρεις κύκλους λαμβάνονταν υπόψη η μείωση του τζίρου από το Μάρτιο.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Όσες επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ. Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2020 και έως τώρα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στους προηγούμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν:

  1. οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ
  2. οι υπόλοιπες επιχειρήσεις τουλάχιστον 2.000 ευρώ, με το τελικό ποσό να προσδιορίζεται κατόπιν υπολογισμού με μαθηματικό τύπο.

Τέλος, το Δεκέμβριο αναμένεται να υπάρξει και 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 700 εκατ. ευρώ με τα χρήματα να εκταμιεύονται στους δικαιούχους τον ίδιο μήνα.