Αρχική Οικονομία Επιστρεπτέα καταβολή: Νέοι όροι συμμετοχής – Αναλυτικά οι αλλαγές

Επιστρεπτέα καταβολή: Νέοι όροι συμμετοχής – Αναλυτικά οι αλλαγές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το οικονομικό επιτελείο της χώρας “αναγκάζεται” να αλλάξει τους όρους συμμετοχής στην “Επιστρεπτέα καταβολή”, ύστερα από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοίου και τις παρεμβάσεις για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Οι δύο κύκλοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, συνολικού ύψους 1,65 δισ. ευρώ, αποτελούν τους βασικούς «βραχίονες» των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι
  • Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή αλλά και των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν το 2020.

Συνοπτικές και σύντομες αναμένεται να είναι οι διαδικασίες για τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς μέσα στον μήνα θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, αλλά και να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους.

Οι όροι χορήγησης:

  • H Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράφουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο, θα λάβει υπόψη τη μείωση του τζίρου τον μήνα Νοέμβριο.
  • Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν απασχολούν εργαζόμενους ή αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον καταγράφουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% ή έχουν τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν το διάστημα Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από το αν έχουν πτώση του τζίρου, με ελάχιστο κύκλο εργασιών τα 300 ευρώ.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν 1.000 ευρώ, εκ των οποίων θα κληθούν να επιστρέψουν τα 500 ευρώ. Στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το ποσό που θα μπορούν να λάβουν θα γίνει με βάση τον μαθηματικό τύπο.
  • Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό τα 2.000 ευρώ, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία και δεν έχουν εργαζόμενους θα λάβουν 2.000 ευρώ.