Τα κείμενα της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, θα φέρουν μαζί τους οι εκπρόσωποι των δανειστών που θα βρεθούν στην Αθήνα από αύριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει, ενδεχομένως και σήμερα, να του σταλούν τα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και με την ΕΕ (επικαιροποιημένο SMoU).

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αρχίζει αυριο με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο σε 10 ημέρες. Η ψήφιση προαπαιτούμενων, μέτρων και αντιμέτρων σχεδιάζεται έως τις 15 Μαΐου, με στόχο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχει υποβληθεί και η έκθεση συμμόρφωσης και η διαδικασία της αξιολόγησης να ολοκληρωθεί.

Ακόμα και σε αυτό το καλό, για την κυβέρνηση, σενάριο, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν δεχτεί ζημιά σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα:

      1. Εχουν αποδεχθεί ένα βαρύτατο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ (συντάξεις-αφορολόγητο όριο) για τη διετία 2019-2020, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστεί μάλιστα σε μία δόση το 2019.

      2. Εχουν υποχρεωθεί να αρκεστούν σε πενιχρά «αντίμετρα», που θα ενεργοποιηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις

      3. Εχουν δεσμευτεί για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2023, τα οποία αναμένεται μεν να αναθεωρηθούν αργότερα, αλλά και πάλι θα παραμείνουν πιθανότατα στο επίπεδο αυτό μέχρι το 2021

      4. Εχουν συνθηκολογήσει με την απαίτηση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με ισχνή χρηματοδοτική συμβολή, αλλά βαρύνοντα λόγο και για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.