Αρχική Διεθνή Επιστήμονες επανάφεραν στη ζωή μικροοργανισμό 24.000 ετών

Επιστήμονες επανάφεραν στη ζωή μικροοργανισμό 24.000 ετών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πριν από περίπου 24.000 χρόνια, ένα μικροοργανισμός πάγωσε στην τούνδρα της Σιβηρίας.

Όμως, ο μόνιμος παγετός σε μια από τις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη δεν ήταν το τέλος για το bdelloid rotifer – ένας μικροοργανισμός απαντάται σε περιβάλλον γλυκού νερού.

Ο οργανισμός αυτός ήταν σε θέση να αναπαραχθεί μετά από 24.000 στον παγετό, σύμφωνα με ανακοίνωση μιας ομάδας Ρώσων επιστημόνων στο περιοδικό Current Biology .

Οι απόγονοι που παράχθηκαν από τον «αρχαίο γονέα» τους κατάφεραν επίσης να επιβιώσουν στο εργαστήριο, αποκαλύπτοντας την εκπληκτική ικανότητα του οργανισμού αυτού να αντέξει στις πιο ακραίες συνθήκες.

Βασικά σημεία:

  • Τα Bdelloid rotifers είναι μικροσκοπικά ζώα που μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες ψύξης, ξηρασίας αλλά και σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου
  • Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν αν και παγωμένα για έως και 10 χρόνια
  • Η ανακάλυψη αυτού του ζώου που μπορεί να ξαναζωντανεύει μετά από χιλιάδες χρόνια θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για το πώς θα μπορούσαν να συντηρηθούν τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα

Άλλα ζώα, φυτά και μικρόβια που ζουν σε αρκτικά περιβάλλοντα μπορούν επίσης να προσφέρουν ένα παράθυρο στο παρελθόν.

Οι ερευνητές έχουν επαναφέρει στη ζωή σκουλήκια που έχουν πάγωσαν στη Σιβηρία πριν από 30.000 χρόνια.

Ορισμένα φυτά και βρύα μπορούν επίσης να αναγεννηθούν αφού καλυφθούν σε πάγο επί χιλιάδες χρόνια.

«Η ζωή στη Γη έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ ευρύ φάσμα περιβάλλοντος», δήλωσε ο Rick Cavicchioli, ο οποίος μελετά μικροοργανισμούς της Ανταρκτικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.