Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Επιστήμονες δημιουργούν για πρώτη φορά τεχνητά κύτταρα που συμπεριφέρονται σαν να είναι ζωντανά

Επιστήμονες δημιουργούν για πρώτη φορά τεχνητά κύτταρα που συμπεριφέρονται σαν να είναι ζωντανά με τεράστιες ομοιότητες με τα ανθρώπινα

Επιστήμονες έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη δημιουργώντας τεχνητά κύτταρα που μιμούνται τη συμπεριφορά των ζωντανών κυττάρων. Αυτή η σημαντική πρόοδος, που περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Nature Chemistry , επιτεύχθηκε από τη Ronit Freeman, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill (UNC-Chapel Hill), μαζί με την ομάδα της. 
Με το χειρισμό του DNA και των πρωτεϊνών – τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής – δημιούργησαν κύτταρα με την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα των φυσικών κυττάρων. Αυτό το πρωτοποριακό έργο έχει τεράστιες δυνατότητες σε τομείς όπως η αναγεννητική ιατρική, τα συστήματα χορήγησης φαρμάκων και τα διαγνωστικά εργαλεία.
Επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα -  Unboxholics.com

Μπορούμε τώρα να σκεφτούμε μηχανικούς ιστούς που είναι ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές αλλαγές και συμπεριφέρονται δυναμικά , εξήγησε ο Freeman, του οποίου το εργαστήριο βρίσκεται στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Φυσικών Επιστημών του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του UNC.

Τα κύτταρα και οι ιστοί αποτελούνται από πρωτεΐνες που συνδέονται για να εκτελέσουν συγκεκριμένες εργασίες και να δημιουργήσουν δομές. Οι πρωτεΐνες παίζουν βασικό ρόλο στο σχηματισμό του κυτταροσκελετού, ενός πλαισίου απαραίτητου για τη λειτουργία των κυττάρων. Ο κυτταροσκελετός παρέχει στα κύτταρα ευελιξία, επιτρέποντάς τους να αλλάξουν το σχήμα τους και να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές ενδείξεις.

Το εργαστήριο Freeman ακολούθησε μια μοναδική προσέγγιση κατασκευάζοντας κύτταρα με λειτουργικούς κυτταροσκελετούς χωρίς τη χρήση φυσικών πρωτεϊνών. Αντίθετα, χρησιμοποίησαν μια νέα προγραμματιζόμενη τεχνολογία πεπτιδίου-DNA, η οποία κατευθύνει τα πεπτίδια – τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών – και επαναχρησιμοποίησαν γενετικό υλικό για να συνεργαστούν για να σχηματίσουν έναν κυτταροσκελετό. Σύμφωνα με τον Freeman, το DNA συνήθως δεν εμφανίζεται σε έναν κυτταροσκελετό. Ωστόσο, επαναπρογραμματίζοντας τις αλληλουχίες DNA για να χρησιμεύσουν ως αρχιτεκτονικό υλικό, μπόρεσαν να συνδέσουν πεπτίδια, δημιουργώντας δομές όταν τοποθετηθούν σε μια σταγόνα νερού.

Δημιουργήθηκε ζωντανός οργανισμός με τεχνητά «γράμματα» στο DNA του

Αυτή η ικανότητα προγραμματισμού του DNA με αυτόν τον τρόπο προσφέρει στους επιστήμονες την ευκαιρία να δημιουργήσουν κύτταρα με συγκεκριμένες λειτουργίες και ακόμη και να προσαρμόσουν την απόκριση ενός κυττάρου σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Ενώ τα ζωντανά κύτταρα είναι πιο περίπλοκα από τα συνθετικά που δημιουργήθηκαν από το εργαστήριο του Freeman, είναι επίσης λιγότερο προβλέψιμα και πιο επιρρεπή σε σκληρά περιβάλλοντα, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες.

Τα συνθετικά κύτταρα αποδείχθηκαν σταθερά ακόμη και στους 122 βαθμούς Φαρενάιτ (50 βαθμούς Κελσίου), υποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν κύτταρα με αξιοσημείωτες ικανότητες σε συνθήκες συνήθως δυσμενείς για την ανθρώπινη ζωή. Ο Freeman σημειώνει ότι τα υλικά τους είναι σχεδιασμένα να μην διαρκούν επ’ αόριστον, αλλά να εκτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία και στη συνέχεια να διαμορφωθούν εκ νέου για νέες εργασίες.

Αυτή η ευελιξία στο σχεδιασμό επιτρέπει την ενσωμάτωση διαφόρων σχεδίων πεπτιδίων ή DNA, επιτρέποντας την προσαρμογή των κυττάρων για υλικά όπως υφάσματα ή υφάσματα. Αυτά τα νέα υλικά μπορούν να ενσωματωθούν με άλλες τεχνολογίες συνθετικών κυττάρων, ανοίγοντας το δρόμο για πρωτοποριακές εφαρμογές στη βιοτεχνολογία και την ιατρική.

 

photo: freepik/  el.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Πάσχα 2024: Πώς αμείβονται οι αργίες και οι ημιαργίες

Διευκρινίσεις για τις αργίες του Πάσχα δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών...

Προσλήψεις στην Περιφέρεια Αττικής μέσω ΑΣΕΠ

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων, μέσω ΑΣΕΠ, για την...

Στην Τήνο μεταβαίνει για το Πάσχα ο Μητσοτάκης

Στο νησί της Τήνου, με την οικογένειά του, θα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Προσοχή ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φρέσκα ζυμαρικά 

Προσοχή ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φρέσκα ζυμαρικά  Πρόκειται για το προϊόν με ξενόγλωσση ονομασία πώλησης «Girasoli vegani spinaci e anacardi 250x6» και εμπορική ονομασία «Bertagni Plant...

Οι κίνδυνοι που κρύβει το πασχαλινό τραπέζι – Τι πρέπει να προσέξουμε

Οι κίνδυνοι που κρύβει το πασχαλινό τραπέζι - Τι πρέπει να προσέξουμε Τις ημέρες του Πάσχα παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, κυρίως ατόμων...

ΕΟΦ-Προσοχή : Επικίνδυνα προϊόντα μελιού που δήθεν ενισχύουν τη λίμπιντο -Επικίνδυνο σκεύασμα για αρθρώσεις

ΕΟΦ-Προσοχή : Επικίνδυνα προϊόντα μελιού που δήθεν ενισχύουν τη λίμπιντο -Επικίνδυνο σκεύασμα για αρθρώσεις Ο ΕΟΦ ανακοινώνει, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών...

Απρόσμενο εύρημα: Η βιταμίνη D έχει αντικαρκινική δράση

Απρόσμενο εύρημα: Η βιταμίνη D έχει αντικαρκινική δράση, προάγει την ανοσία του καρκίνου και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας. Μια απρόσμενη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D...