Αρχική Ασφάλιση Επικουρικές σύνταξεις: Κίνδυνος για αναδρομικό “ψαλίδι”

Επικουρικές σύνταξεις: Κίνδυνος για αναδρομικό “ψαλίδι”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το «μακελειό» που συντελείται στις συντάξεις αποτυπώνουν καρέ-καρέ οι εγκύκλιοι φωτιά του υπουργείου Εργασίας. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες αν και έχουν μετατραπεί, κυριολεκτικά, σε φιλοδώρημα, συνεχίζουν να μειώνονται δραστικά οδηγώντας στην εξαθλίωση δεκάδες χιλιάδες απόμαχους της εργασίας.

Η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, δίνει το τελευταίο χαστούκι σε περίπου 80.000 δικαιούχους, καθώς επιφυλάσσει μειωμένες επικουρικές συντάξεις, αλλά και αναδρομικό «τσεκούρι»! Και αυτό, γιατί σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας αναθεωρούνται όλες οι υπουργικές αποφάσεις του Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) που κατατέθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, ακόμη κι αν εκδόθηκαν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016!

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος οι αποφάσεις που εκδόθηκαν για αιτήσεις που υποβλήθηκαν το παραπάνω χρονικό διάστημα είναι «μη νόμιμες και πρέπει να αναθεωρηθούν οίκοθεν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που τις εξέδωσαν».

Μετά την 1η/1/2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού του άρθρου 96 του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν έχει ακόμη καθοριστεί 13 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Σε περιπτώσεις που εκδόθηκαν όμως επικουρικές χωρίς να υπάρχει νέος κανονισμός, αυτές οι συντάξεις είναι παράνομες σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, εκτός και αν επήλθε θάνατος συνταξιούχου!

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι αποφάσεις αυτές είχαν εκδοθεί με επιφύλαξη το ποσό που θα προκύψει από το νέο τρόπο υπολογισμού τους αναμένεται να είναι χαμηλότερο. Με άλλα λόγια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να κληθούν να επιστρέψουν, ίσως και αναδρομικά, τις επικουρικές τους συντάξεις.

Μάλιστα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις δεν έπρεπε να εκδοθούν ούτε με επιφύλαξη, καθώς ακόμα εκκρεμεί η εγκύκλιος που θα διέπει το νέο τρόπο υπολογιστμού τους.

Μάλιστα, στους 38 τομείς των επικουρικών συντάξεων που ενσωματώθηκαν από την 1/1/2017 στο ΕΤΕΑΕΠ υπάρχει και το σοβαρότερο πρόβλημα αναφορικά  με το χρόνο απονομής των συντάξεων αφορά κυρίως, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αιτήσεις παραμένουν «παγωμένες» επί 3,5 χρόνια, δηλαδή από τις αρχές του 2014, ενώ υπάρχει και ένας πολύ μικρός αριθμός αιτήσεων που αφορά τον Δεκέμβριο του 2013.

Μάλιστα, με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας παρατείνεται το διετές πάγωμα επικουρικών για περίπου 80.000 αιτήσεις από 1ης/1/2015 και μετά, ενώ οι επικουρικές για τις 120.000 αιτήσεις ασφαλισμένων που υποβλήθηκαν μέχρι 31/12/2014 εκτιμάται ότι θα έχουν βγει καλώς εχόντων στο τέλος του 2019.