Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το θέμα των περικοπών δώρων και επιδομάτων των επικουρικών συντάξεων 

Nέο δικαστικό γύρο για το ζήτημα της κατάργησης των δώρων και των επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα για ένα 11μηνο ανοίγει η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο που θα κρίνει οριστικά το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης των τριών δώρων – επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 με το νόμο Κατρούγκαλου μετά την αντίθετη απόφαση που εξέδωσε για το θέμα αυτό ο Άρειος Πάγος ερχόμενο σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εννέα χρόνια μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πλειοψηφία (14 υπέρ έναντι 11 κατά), έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012, ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ τις σχετικές περικοπές αφού «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.

Στο σκεπτικό τους οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ. Κατά την απόφαση, για το κύρος της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης δεν απαιτείται «προηγούμενη εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων των ρυθμίσεων (κατάργησης δώρων) στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, κατόπιν συνυπολογισμού και των λοιπών οικονομικών επιβαρύνσεων αυτών».

Εξαιτίας των αντίθετων αποφάσεων μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου οι εργατοδίκες του Β2 Τμήματος παρέπεμψαν το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων για το επίμαχο 11μηνο στο ΑΕΔ προς οριστική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τέσσερις συμβούλους της Επικρατείας και τέσσερις αρεοπαγίτες. Πλέον, αναμένεται η πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του ΑΕΔ Ευαγγελία Νίκα, να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου της επίμαχης υπόθεσης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις