Αρχική Ασφάλιση Επικουρικές συντάξεις….χαρτζιλίκι για 250.000 δικαιούχους

Επικουρικές συντάξεις….χαρτζιλίκι για 250.000 δικαιούχους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε «χαρτζιλίκι» έχουν μετατραπεί η επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων μετά τις απανωτές αιματηρές περικοπές που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν «γκρεμιστεί» στα 160 ευρώ κατά μέσο όρο, είναι μειωμένες κατά 80%!

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, κάνει λόγο για «τέλος ανοχής και αντοχής», καθώς η απώλεια των  εισοδημάτων των συνταξιούχων  ξεπερνά πια το 50% και  υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους. Επιπρόσθετα , μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών, οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις, υπάρχει νόμος που το επιβάλλει.

Υπενθυμίζεται ότι το ντόμιμο των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε τη περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούνιο του 2016 με τους 250.000 απόμαχους της εργασίας να έχουν μεσοσταθμικές απώλειες 11%. Μάλιστα, πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και  θα γίνει μέσω της μείωσης της “προσωπικής διαφοράς” σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.

Την ίδια στιγμή, ανοικτός παραμένει και ο κίνδυνος εφαρμογής της «ρήτρας θανάτου». Κάπου εκεί, θα μπει και η οριστική ταφόπλακα στη συγκεκριμένη παροχή, καθώς η σύνταξη μετατρέπεται σε μεταβαλλόμενη και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τους δείκτες θνησιμότητας. Με άλλα λόγια, όσο άνθρωποι ζουν περισσότερο, τόσο πιο μικρό θα είναι ποσό της επικουρικής σύνταξης.

Ωστόσο, οι συνεχείς περικοπές στις επικουρικές συντάξεις δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα. Δυστυχώς, ακόμα και για αυτές τις πενιχρές, κατακρεουργημένες συντάξεις, οι δικαιούχοι καλούνται να περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Σήμερα για τις επικουρικές συντάξεις οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 118.000, ενώ για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη. Και αυτό, γιατί ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.