Αρχική Ελλάδα Επέτειος Γρηγορόπουλου: “Φρούριο” η Αθήνα – 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο

Επέτειος Γρηγορόπουλου: “Φρούριο” η Αθήνα – 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου, είναι η επέτειος από το θάνατο του Γρηγορόπουλου, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω κορονοϊού. Μάλιστα, 5.000 αστυνομικοί θα είναι στο δρόμο προκειμένου να επιβλέψουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται στις συναθροίσεις να συμμετέχουν πάνω από τέσσερα άτομα. Η απόφαση ισχύει από τις 5:00 της 6ης Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυχτα. Στην απόφαση προβλέπονται και κυρώσεις για 5.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο στα νομικά πρόσωπα και 3.000 στα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, παραμένει το πρόστιμο των 300 ευρώ σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες συναθροίσεις.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, από το πρωί η περιοχή των Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε «αστακό» λόγω των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο. Ακροβολισμένοι και με συχνές εποχούμενες περιπολίες είναι και αστυνομικοί της ασφάλειας, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε συνάθροισης.

Η ελληνική αστυνομία μπήκε από το βράδυ της Παρασκευής και για τις επόμενες τρεις ημέρες σε επιφυλακή. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει σαφείς εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας και αύξηση φύλαξης αστυνομικών και δικαστικών στόχων ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου –ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι φόβοι υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο κάποιοι να επιχειρήσουν καταδρομικες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια ως αντίδραση. Και αυτό γιατί έχει ήδη γίνει γνωστό πως δεν θα επιτραπούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, στο διαδίκτυο υπάρχουν ήδη καλέσματα για συγκεντρώσεις, κυρίως για το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο έφηβος. Πάντως, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κατεχάκη κατέστη ξεκάθαρο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εφαρμοστεί δεν θα έχει καμία σχέση με το σχέδιο του Πολυτεχνείου.

Η αντίδραση των αστυνομικών σε συναθροίσεις – συνωστισμούς δεν θα είναι η ίδια, καθώς θα δίνεται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να σταματήσει η συγκέντρωση και αμέσως μετά η αντίδραση θα είναι άμεση. Επίσης δόθηκαν εντολές για μηδενική ανοχή σε καταστροφές και σε όσους επιχειρήσουν επιθέσεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικοί θα βρίσκονται από νωρίς στα σημεία στα οποία έχει γίνει γνωστό ότι θα υπάρξουν συγκεντρώσεις. Την ίδια ώρα, αυστηροί θα είναι οι προέλεγχοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κεντρικούς οδικούς άξονες.

Επιχειρησιακά έχει επίσης αποφασιστεί να βρίσκεται στα Εξάρχεια ο «Αίαντας» αλλά και drone, που θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.