Επέκταση του επιδόματος των 400 ευρώ σε περισσότερους επιστήμονες (σ.σ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ) που επλήγησαν από την πανδημία και δεν είχαν λάβει έως τώρα στήριξη, προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για υπό επεξεργασία κοινή υπουργική απόφαση με το Υπουργείο Οικονομικών για την κατανομή αδιάθετου ποσού.

«Επεξεργαζόμαστε το κείμενο νέας υπουργικής απόφασης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών που αφορά στους επιστήμονες. Από τα 40 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν δεσμευθεί, δόθηκαν 17,5. Περίσσεψαν χρήματα και προσπαθούμε να δούμε την κατανομή και να βρούμε τα κριτήρια, ώστε να δοθούν στους επιστήμονες αυτά τα 400 ευρώ ως στοιχειώδης στήριξη από την πλευρά της πολιτείας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος επισήμανε ότι παρά την κυβερνητική στήριξη περίπου 400.000 άνθρωποι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ στήριξης.

Ο Υπουργός Εργασίας μίλησε για μαζικό σχέδιο στήριξης 6,4 δις ευρώ για 3 εκατομμύρια εργαζόμενους κι ανέργους, τονίζοντας ότι η προσπάθεια δεν είναι εύκολη και υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή για το πού πηγαίνουν τα χρήματα, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τον καλλιτεχνικό κόσμο μέσα σε ένα μήνα διπλασιάστηκαν οι καταγραφές των μουσικών του δρόμου.

Νομοθετική ρύθμιση για ντελιβεράδες σε συνεργατικές πλατφόρμες

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε και νομοθετικές ρυθμίσεις για  τους διανομείς που εργάζονται σε συνεργατικές πλατφόρμες, προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το οπλοστάσιο προστασίας τους. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.

«Επιχειρούμε με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με τις συνεργατικές πλατφόρμες και εργαζόμενους σε αυτές με τρόπο που θα προστατεύει τους εργαζόμενους χωρίς να θίγει τον ανταγωνισμό. Θα υπάρχουν σαφείς προβλέψεις για τον συνδικαλισμό σε αυτό τονχώρο και άλλα δικαιώματα εργαζομένων με έμφαση στην υγιεινή και την ασφάλεια. Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώθουν απροστάτευτοι», σημείωσε ο Υπουργός.