Επεκτείνεται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων σε επιπλέον σχολικές μονάδες των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα με τα σχολικά γεύματα, εφαρμόστηκε την περασμένη σχολική χρονιά επί τέσσερις μήνες σε εννέα δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την αποβιομηχάνιση, και παράλληλα καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ξεκίνησε την πιλοτική του εφαρμογή σε 61 σχολικές μονάδες σε όλους σχεδόν τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και αφορούσε 10.014 ζεστά γεύματα, πέντε μέρες την εβδομάδα.
Αυτά περιελάμβαναν το κυρίως γεύμα, το οποίο ερχόταν στα σχολεία σε θερμοbox και δινόταν απευθείας στους μαθητές, σαλάτα και ψωμί.
Φέτος αναμένεται να εφαρμοστεί από τις αρχές Οκτωβρίου ενώ στις προβλέψεις του υπουργείου είναι να συμπεριληφθούν επιπλέον δήμοι καθώς η εφαρμογή του, σύμφωνα με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης,  είχε καλά αποτελέσματα και αντιμετωπίστηκε θετικά από μαθητές και γονείς. Συνέπεια αυτού είναι δήμοι που αρχικά δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αλλά και μαθητές που δεν συμμετείχαν την περασμένη σχολική χρονιά έχουν ήδη αιτηθεί τη συμμετοχή για τη φετινή σχολική χρονιά.

Αυτήν τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αφορούσε συνολικά 123.522 μαθητές σ΄ όλη την Ελλάδα. Το υπουργείο Εργασίας καθόρισε κριτήρια για την επιλογή των σχολείων που βρίσκονται  σε περιοχές, όπου οι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συγκεκριμένα για την επέκταση του προγράμματος στη δυτική Θεσσαλονίκη το υπουργείο καθόρισε κριτήρια.

Σε ότι αφορά στους δήμους  που θα συμμετείχαν, επιλέχθηκαν δήμοι με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων, με ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5% και με ποσοστό ανεργίας άνω 7%.

Για την επιλογή των σχολείων μετά από υπόδειξη του υπουργείου Παιδείας, τα κριτήρια αφορούσαν σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε γειτονιές με σημαντικά κοινωνικά προβλήματα και μαθητές που ζουν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων μαθητών Ρομά, μεταναστών και προσφύγων.
Να σημειωθεί τέλος ότι στις προτεραιότητες υπουργείου Εργασίας είναι η διασφάλιση, μετά από διαγωνισμό για την επιλογή των εταιρειών που προμήθευσαν τα σχολικά γεύματα, της τοπικής παραγωγικής και οικονομίας.