Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει μαζικά email σε φορολογούμενους, ενημερώνοντάς τους ότι χρειάζεται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση λόγω νέων δεδομένων που αλλάζουν την αρχική τους φορολογική εκκαθάριση. Χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν λάβει ειδοποίηση από τον ΕΦΚΑ ότι έχουν αναθεωρηθεί τα στοιχεία των αποδοχών τους και γι’ αυτό πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου, χωρίς κανένα πρόστιμο.

Τουλάχιστον έξι στις δέκα προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανακρίβειας στα στοιχεία. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει επισημάνει ότι λόγω των λανθασμένων στοιχείων, η προθεσμία της 26ης Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων δεν είναι εφικτή, καθώς περίπου 2,1 εκατομμύρια δηλώσεις παραμένουν σε αναμονή.

Οι φορολογούμενοι που χρειάζεται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης (στο έντυπο Ε1) και τα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν ξανά όλη τη δήλωση, αλλά μόνο να διορθώσουν τα σημεία με τα λάθη ή τις παραλείψεις. Επιπλέον, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα είναι αυξημένος κατά 20,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με την εκκαθάριση 4,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων.

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής καταδικάζει την «απαράδεκτη συμπεριφορά» δημόσιων φορέων και ιδιαίτερα του ΕΦΚΑ για την καθυστέρηση και την έλλειψη υπευθυνότητας απέναντι σε φορολογούμενους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις