Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ελλάδα: Στο έλεος της ακρίβειας η χώρα – Στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρώπης στον πληθωρισμό των τροφίμων

Ελλάδα: Στο έλεος της ακρίβειας η χώρα – Στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρώπης στον πληθωρισμό των τροφίμων

Με την πλάτη στον τοίχο οι πολίτες – Τρόφιμα και καύσιμα εξαϋλώνουν σε χρόνο dt τον μισθό των φορολογούμενων

H ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και εν γένει το αυξημένο κόστος ζωής, δυσκολεύουν αφάνταστα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, με τους πολίτες να βλέπουν τον πληθωρισμό των τροφίμων ν’ αδειάζει το πορτοφόλι τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα - Στη δεκάδα στον πληθωρισμό τροφίμων | Tribune.gr

Μέγγενη και στα καύσιμα – «Χρυσή» η αμόλυβδη βενζίνη

Δραματική είναι και η κατάσταση στα καύσιμα, αφού ακόμη μια βδομάδα έκλεισε με τους Έλληνες οδηγούς να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη με 1,965/λίτρο. Μόνο στη Δανία και την Ολλανδία, η βενζίνη είναι ακριβότερη.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε λοιπόν στο 5,4%, με την Ελλάδα να είναι μόνο πίσω από τη Μάλτα, όπου ο σχετικός δείκτης ήταν 6,2%, και πάνω από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 4,4%.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο σε πολύ χαμηλότερο βαθμό, κατά 1,7%.

Κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τιμές αγαθών πραγματικά εκτοξεύτηκαν, με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης ν’ αποτυγχάνουν για πολλοστή φορά.

Αυτές είναι: 9,40% σε νερά – αναψυκτικά, 5,02% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, 4,62% στα έτοιμα γεύματα, 4,57% σε ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου, 4,31% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη.

Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης καταγράφεται στο ελαιόλαδο, με τον σχετικό πληθωρισμό να είναι στη χώρα μας ο δεύτερος υψηλότερος, με 67,2%, που είναι 2η υψηλότερη τιμή από το 2005, οπότε και άρχισαν να γίνονται οι εν λόγω μετρήσεις. Μόνο στην Ισπανία ήταν ψηλότερος, με 70%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στο 51,5%.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των παραγωγών, που λένε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε έναν τρελό ρυθμό αυξήσεων και τους επόμενους μήνες, αφού τ’ αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Όσον φορά στον πληθωρισμό των φρούτων, είναι κι αυτός πολύ πιο πάνω από αυτόν της Ευρώπης.

Τον Μάρτη ήμασταν στη χειρότερη θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη, με τον δεύτερο χειρότερο να είναι πολύ μακριά από εμάς. Συγκεκριμένα, είχαμε σχεδόν τριπλάσια τιμή (12,5%) σε σχέση με της Ευρώπης (4,9%), και μάλιστα ήταν αυξημένος σε σχέση με του Φεβρουαρίου (12,2%).

Οι περσινές τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες της περασμένης Παρασκευής, δείχνουν τις αυξήσεις:

  • τα ακτινίδια έχουν αυξηθεί 23% (1,3€ – 1,6€)
  • τα αχλάδια έχουν αυξηθεί 25% (1,2€ – 1,5€)
  • τα μανταρίνια έχουν αυξηθεί 16,7% (1,2€ – 1,4€)
  • τα μήλα έχουν αυξηθεί από 7,5% έως 22% ανάλογα με την ποικιλία
  • οι φράουλες έχουν αυξηθεί 200% ( 1,5€ – 3€)

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνονται (4%) , στην Ευρωζώνη μειώνονται (-4,3%). Μόνο οι Ιρλανδοί μας ξεπέρασαν με αυξήσεις 6,8%. Οι περσινές σε σχέση με τις φετινές τιμές:

  • 9% στα καρότα (0,55€ – 0,60€)
  • 12% στα φρέσκα κρεμμυδάκια ( 1,2€ – 1,3€)
  • 16,67% στα λάχανα (0,3€ – 0,35€)
  • 11,1% – 14,5% στις πατάτες ανάλογα με την ποικιλία
  • 47% στα σκόρδα εισαγωγής (1,7€ – 2,5€)

Όσον αφορά στα αβγά, καταγράφεται εξαπλάσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα σε σχέση την Ευρωζώνη, 6,1% έναντι 0,1%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο πληθωρισμός ανεξήγητα επιταχύνεται στην Ελλάδα και αποκλιμακώνεται στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο η Ελλάδα είχε 1,5% και η Ευρωζώνη 2%.

Στα ύψη είναι και ο πληθωρισμός μας στα ψάρια και τα θαλασσινά, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει, με 5,7%, την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να είσαι στο 2,2%

Σχετικά με το αρνί και το κατσίκι, η Ελλάδα είχε στις 31/4 τον 6ο υψηλότερο πληθωρισμό, με 4,8% έναντι 3,2% της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και...

Με βίλες και πισίνες οι εφοριακοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιασμών της Χαλκίδας

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για την δράση του...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο στα οικοδομικά υλικά

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο. Με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν...

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει "στα Τάρταρα" σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία...

Μητσοτάκης : Ευρωπαϊκό φαινόμενο η ακρίβεια – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ακρίβεια αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και...

Live αντιπαράθεση στη Βουλή για την ακρίβεια

Διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την ακρίβεια. Η αντιπολίτευση επιθυμεί να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με την ακρίβεια και την...