Για να αντιμετωπίσουν την ανασφάλιστη εργασία, η Επιθεώρηση Εργασίας, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ξεκινούν εκτεταμένους ελέγχους σε κλάδους όπως ο τουρισμός, ο επισιτισμός, η μεταποίηση, οι κατασκευές, η ιδιωτική εκπαίδευση και οι υπηρεσίες.

Η προτεραιότητά τους είναι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μέσω της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά εργαλεία και βάσεις δεδομένων για να εντοπίζουν έγκαιρα παραβάσεις και να επιβάλλουν τις απαραίτητες κυρώσεις.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) διενήργησαν 4.335 επιτόπιους ελέγχους και επέβαλαν 380 πρόστιμα συνολικού ύψους 4.714.500 ευρώ για παραβάσεις αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 5.147 πράξεις επιβολής εισφορών, συνολικού ύψους 8.544.354 ευρώ.

Από την πλευρά της Επιθεώρησης Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 25.210 ελέγχοι με αναφορά στο πρώτο τετράμηνο, με τις εντονότερες παραβάσεις να εντοπίζονται στους κλάδους των συνεργείων οχημάτων, της μεταποίησης, των υπηρεσιών, της διασκέδασης, των κατασκευών, των καταλυμάτων και της εστίασης. Οι ελέγχοι αναμένεται να ενταθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τουρισμό, την εστίαση και τις κατασκευές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις