Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τελείωσε και πλέον πιάνουν…δουλειά οι έξυπνες «μηχανές» της εφορίας, οι οποίες θα αρχίσουν να κάνουν μπαράζ διασταυρώσεων και ελέγχων προκειμένου να εντοπίσουν όσους έχουν υποπέσει σε τυχαία λάθη ή και…πονηρές παραλείψεις.

Οι «ράμπο» της φορολογικής αρχής θα ελέγξουν τις φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών, των επαγγελματιών, των αγροτών, αλλά και των συνταξιούχων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν επίσης οι δηλώσεις των εισοδηματιών, τα εισοδήματα που προέρχονται από ακίνητα, τα Ε9 και το κτηματολόγιο. Στο «μείγμα» ελέγχου μπαίνουν ακόμη οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα στοιχεία που απορρέουν από αυτούς, αλλά και οι δηλώσεις πόθεν έσχες. Απώτερος στόχος να πέσουν στη “φάκα” της εφορίας όσοι έχουν φοροδιαφύγει. 

Σε ποιους εστιάζει, όμως, η φορολογική αρχή; Στο..κάδρο των ελεγκτών μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν κενά διαμερίσματα, φορολογούμενοι που δηλώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις πλησίον του ορίου ύψους των πραγματικών τους εισοδημάτων και φυσικά ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα ή κέρδη μικρότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά, ενώ κάποιοι δρομολογούνται είτε μετά από καταγγελία είτε εφόσον υπάρχουν «αποχρώσες ενδείξεις» για ενδεχόμενο φοροδιαφυγής. Είναι προφανές, επίσης, ότι οι αρχές αναμένεται να κάνουν…φύλλο και φτερό – βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι συγκεκριμένοι έλεγχοι-  τις φορολογικές δηλώσεις όσων προχώρησαν σε αμφισβήτηση των τεκμηρίων. Τη σχετική πρόθεση εκδήλωσαν μόλις 4.358 φυσικά πρόσωπα από τα 401.565, που εκκαθαρίζονται με βάση αυτή τη διαδικασία, σε σύνολο 713.477 επιτηδευματιών.  Πρόκειται μόλις για το 1% των υπαγομένων.  

Ρεκόρ στις φορολογικές δηλώσεις – Υποβλήθηκαν 6,54 εκατ. σε 100 ημέρες

Εν τω μεταξύ μέσα σε 100 μέρες η ΑΑΔΕ κατέγραψε ρεκόρ εννιαετίας σε ότι αφορά τις υποβολές φορολογικών δηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά υποβλήθηκαν μέσα διάστημα περίπου τριών μηνών, δηλαδή από τις 25 Απριλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2024, 6.543.853 δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μία στις δύο δηλώσεις έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ για 35,02% ο λογαριασμός της εφορίας είναι χρεωστικός, με αποτέλεσμα για 2.291.670 δηλώσεις ο μέσος πρόσθετος φόρος να ανέρχεται σε 1.992 ευρώ και συνολικά σε 4,56 δισ. ευρώ.

Πιστωτικό εκκαθαριστικό είδαν, όπως είναι λογικό, οι λιγότεροι εκ των φορολογούμενων. Μόλις ένας στους πέντε κατάφερε φέτος να πάρει την πολυπόθητη επιστροφή από το κράτος.  Ειδικότερα, σε σύνολο 6.543.890 φορολογικών δηλώσεων, προέκυψε επιστροφή φόρου για 1.261.662. Το συνολικό ποσό επιστροφής που θα δοθεί είναι 460,4 εκατ. ευρώ και το μέσο ποσό ανέρχεται σε 365 ευρώ. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις