Αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της Κύπρου περιλαμβάνει επίσημη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, η οποία αξιολόγησε ως φθίνουσα την πορεία της Αγκυρας προς την ευρωπαϊκή ένταξη. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η έκθεση αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας της Ε.Ε. να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε υπονόμευση της ευρωπαϊκής πολιτικής, υπονοώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Οπως εξήγησαν στην «Κ», αξιοσημείωτη είναι η ετοιμότητα που εκφράζει η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει όσα εργαλεία έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση νέων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών της Αγκυρας.

Η έκθεση της Επιτροπής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της επιδείνωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, σημειώνοντας τις επανειλημμένες υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και τις απειλητικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα υποχρεούται να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Παράλληλα, η έκθεση υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο.

Η έκθεση αναφέρει με ιδιαίτερη έμφαση ότι το συμφέρον της Ε.Ε. βρίσκεται στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία πρέπει να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες και να προβεί σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης. Σημειώνει, δε, ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να συνεχιστούν κατά προτεραιότητα.

Αξιοσημείωτη είναι η ετοιμότητα που εκφράζει η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει όσα εργαλεία έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση νέων προκλήσεων, καθώς υπονοείται και η επιβολή κυρώσεων.

Σε σχέση με την εξερεύνηση των κυπριακών υδάτων, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Τουρκία «πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ως προς το μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, η έκθεση τονίζει ότι αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή.

Η Αγκυρα
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε έντονα και με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως η έκθεση είναι «άλλο ένα παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της Ε.Ε.». «Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις», αναφέρει η Αγκυρα και ισχυρίζεται πως «οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου».

 

Πηγή: kathimerini