Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Έκδοση ηλεκτρονικής σύνταξης ΕΦΚΑ – Υπηρεσίες που παρέχονται στους υποψήφιους συνταξιούχους

Ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e– Ε.Φ.Κ.Α.) είναι σήμερα αποκλειστικά αρμόδιος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή όλων των συντάξεων και εφάπαξ παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε αυτοί εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική αποστολή, με σημαντικές προκλήσεις σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο. Κύριο ζητούμενο τόσο για τον e-Ε.Φ.Κ.Α. όσο και για την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι η ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε αυτή την προσπάθεια, έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μια σειρά από ψηφιακές λύσεις, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.efka.gov.gr, η οποία επιτρέπει την ταχύτερη διεκπεραίωση μιας σειράς υποθέσεων που αφορούν τους πολίτες, σε σχέση με τον ΕΦΚΑ.

Μια από τις σημαντικότερες βελτιώσεις που επιτρέπει η πλατφόρμα, αφορά την έκδοση των συντάξεων. Μέχρι πρότινος, οι πολίτες που ήθελαν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης έπρεπε να επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και να χάνουν χρόνο, περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.

Σήμερα, η ανάγκη αυτή δεν υφίσταται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν πλέον ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξή τους, χωρίς να απαιτούνται μετακινήσεις και αναμονή σε ουρές.

Συγκεκριμένα, μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση  για απονομή σύνταξης εξ ίδιου δικαιώματος ή για απονομή ή μεταβίβαση λόγω θανάτου στον e-ΕΦΚΑ. Σε όλες τις περιπτώσεις, με την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος, αποδίδεται ηλεκτρονικός αριθμός αίτησης και ηλεκτρονικός αριθμός πρωτοκόλλου, που λαμβάνεται υπόψη στην επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

Επιπλέον, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, ο ΕΦΚΑ παρέχει μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

Πέρα από τη διαρκή ενίσχυση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, σημαντική προτεραιότητα για τον e-ΕΦΚΑ παραμένει η ταχεία εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει τεθεί σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου, για την παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων συνταξιοδότησης σε πραγματικό χρόνο, ενώ εντός του Νοεμβρίου ανέλαβαν σε πρώτη φάση δράση 179 πιστοποιημένοι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, προκειμένου να βοηθήσουν ως εξωτερικοί συνεργάτες στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων. Επίσης, συνεχίζεται η επέκταση και η βελτίωση του συστήματος ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», ώστε η διαδικασία να εκτελείται  ψηφιακά αυτοματοποιημένα.

Μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, ο e-ΕΦΚΑ ξεπερνά σταδιακά χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Βελτιώνει την οργάνωση, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητά του και αναβαθμίζει σταθερά το επίπεδο των υπηρεσιών του προς τους πολίτες.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Ολυμπιακός-Φιορεντίνα: «Αστακός» το OPAP Arena για τον τελικό – Αναλυτικά τα δρακόντεια μέτρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τον τελικό του Conference League, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες,...

Live από την άφιξη του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού

Χαμός επικρατεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού AKTORνα έχουν πάθει φρενίτιδα αναμένοντας την άφιξη του πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού. Απίστευτες εικόνες...

Οι τέσσερεις κατηγορίες που δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας στην σύνταξη

Τέσσερεις εκτιμάται ότι θα είναι οι κατηγορίες που δεν θα επηρεαστούν μέχρι το τέλος του 2026, με περισσότερους από 500.000 ασφαλισμένους, που έχουν...

Αρρυθμίες στις Fast track συντάξεις – “Έφαγαν” σε ασφαλισμένο 5 χρόνια και 3 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας

Οι… αρρυθμίες στις Fast track συντάξεις "έφαγαν" σε ασφαλισμένο 5 χρόνια και 3 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από...