Αρχική Ασφάλιση Εκδίδονται άμεσα 1.700 “κουτσουρεμένες” επικουρικές

Εκδίδονται άμεσα 1.700 “κουτσουρεμένες” επικουρικές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νέα φουρνιά 1.700 «πετσοκομμένων» επικουρικών συντάξεων θα πληρωθούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου. Πρόκειται για αιτήσεις που έγιναν στις αρχές του 2015 από δημόσιους υπαλλήλους του πρώην ΤΕΑΔΥ και ειδικότερα υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, καθώς και εργαζόμενων σε νοσοκομεία. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν απονεμηθεί περίπου 110.000 επικουρικές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα την τελευταία τριετία.

Οι νέες επικουρικές θα είναι μειωμένες κατά 22% (μεσοσταθμικά) εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά, υπολογίζεται σε 157 ευρώ (έναντι 300 ευρώ πριν το Νόμο Κατρούγκαλου).

Υπενθυμίζεται πως νέες περικοπές επικουρικών «έρχονται» το 2019 για περίπου 200.000 συνταξιούχους, των οποίων οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις τους δεν «κόπηκαν» το καλοκαίρι του προηγούμενου χρόνου. Να σημειωθεί ότι οι ήδη συνταξιούχοι, εντός του 2016, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται ακόμη και πάνω από 30%, με τις περισσότερες να πέφτουν κάτω των 200 ευρώ.

Στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ανήκει και η έκδοση 13.800 συντάξεων έως τον Απρίλιο.

Οι νέες επικουρικές συντάξεις αποτελούνται από δύο τμήματα. Το πρώτο αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45%).

Για το τμήμα αυτό των συντάξεων μεσοσταθμικά οι μειώσεις εκτιμώνται σε 22%, καθώς μειώθηκε ο συντελεστής αναπλήρωσης και άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.

Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και συναρτάται με την πορεία των εισπράξεων του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και το προσδόκιμο ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά η μείωση για το δεύτερο αυτό σκέλος των συντάξεων, ανέρχεται σε 10%.

Συνεπώς όταν κάποιος ασφαλισμένος έχει σχεδόν ίδια χρόνια ασφάλισης στον υπολογισμό του πρώτου και του δεύτερου τμήματος της σύνταξής του, η επικουρική του θα είναι μειωμένη κατά 32% σε σχέση με αυτήν που θα λάμβανε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.