Αρχική Ελλάδα Δόγμα «μηδενικής ανοχής» από την Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο

Δόγμα «μηδενικής ανοχής» από την Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φρένο και μάλιστα με αποφασιστικό τρόπο απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που ειδικά το τελευταίο μήνα έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αποφάσισε να βάλει η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, κατόπιν σύσκεψης υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η εντολή που δόθηκε είναι σαφής: «Δεν θα μένει τίποτα αναπάντητο». Μετά τις δηλώσεις – προ εβδομάδων – του υπουργού Εθνικής Άμυνας από βήματος Βουλής για τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο «4.500 παραβιάσεις αυτοί, 4.500 αναχαιτίσεις εμείς», η ηγεσία σφίγγει ακόμα περισσότερο την στάση της. Πλέον σχεδόν όλες οι παραβιάσεις αντιμετωπίζονται με αερομαχίες και εμπλοκές από τα ελληνικά οπλισμένα μαχητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση ήταν γιατί παρατηρήθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι επιχειρούσαν όχι απλά να δημιουργήσουν «στατιστικές εντυπώσεις» κάνοντας απλές παραβιάσεις, αλλά προσπαθούσαν διακαώς να δημιουργήσουν τα δεδομένα πρόκλησης ενός ατυχήματος ενδεχομένως και δυστυχήματος στον αέρα του Αιγαίου, που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις – αφορμή ακόμη και για θερμό επεισόδιο.

Η Ελληνική πλευρά δείχνει ιώβεια υπομονή, όμως ο τομέας πληροφοριών έχει δώσει στοιχεία που επέβαλλαν την άμεση αλλαγή στάσης.

Επί του πρακτέου, αυτό φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών. Την Δευτέρα, με το που εμφανίστηκαν 10 τουρκικά F-16, η Ελλάδα απάντησε με 10 οπλισμένα μαχητικά, που μπήκαν κατευθείαν σε αερομαχίες με τους Τούρκους πιλότους. Στις οκτώ τουρκικές παραβιάσεις, τα γαλάζια γεράκια απάντησαν με δύο εμπλοκές!

Αλλά και χθες, Τρίτη, τα έξι τουρκικά μαχητικά μόλις προχώρησαν σε οκτώ παραβιάσεις βρήκαν απέναντί τους οκτώ ελληνικά οπλισμένα μαχητικά, τα οποία ενεπλάκησαν σε αερομαχίες μαζί τους, οι δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε εμπλοκές.

Πλέον, η εντολή που έχουν λάβει οι Έλληνες πιλότοι είναι να παίρνουν «την ουρά» των τουρκικών μαχητικών και να οδηγούνται άμεσα σε εμπλοκή μαζί τους, δηλαδή να τους «κλειδώσουν» στα σκοπευτικά τους, δηλώνοντας την πρόθεση ότι είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πύραυλο κατάρριψης.