Αρχική Δήμοι Δήμος Άνδρου: Επιμορφωτικό σεμινάριο για την ψηφιακή εποχή και την ιστορία του...

Δήμος Άνδρου: Επιμορφωτικό σεμινάριο για την ψηφιακή εποχή και την ιστορία του νησιού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επιμορφωτικό σεμινάριο ιστορίας με τίτλο: «Η ψηφιακή εποχή και η ιστορία της Άνδρου», διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη.

Το σεμινάριο στις 18.00 το απόγευμα, της παραπάνω ημέρας,  στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου.

Στόχος του είναι, να αναδείξει τρόπους σύνδεσης της σύγχρονης ιστοριογραφικής προσέγγισης με τις διαδρομές της τοπικής ιστορίας και παράλληλα να προσφέρει τεκμηριωτικό υλικό, χρήσιμο στους συμμετέχοντες.

Ενδεικτικά, αρχειακά τεκμήρια από το δημοτικό αρχείο Άνδρου και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως θεματικά και ιδρυματικά αποθετήρια, βιβλιογραφικοί κατάλογοι και ποικίλες ψηφιακές ιστοριογραφικές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν πηγές της τοπικής ιστορίας.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν ο τρόπος και η μέθοδος που τα παραπάνω, «παλιά» και «νέα» ιστοριογραφικά εργαλεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η «Αρχειοθήκη Κυκλάδων» http://cyclades.eie.gr/, μία ψηφιακή εφαρμογή, στην οποία αναρτάται πληροφοριακό και τεκμηριωτικό υλικό για την ιστορία των νησιών των Κυκλάδων.

Στο σεμινάριο θα μετάσχουν οι: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ελένη Κυραμαργιού, Βαγγέλης Σαράφης και Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ερευνητές και συνεργάτες του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε., με ερευνητική εμπειρία στο πεδίο της μελέτης της τοπικής ιστορίας και διάσωσης πολιτιστικών αγαθών.