Αρχική Εργασιακά Διαπραγμάτευση:Έρχονται η δόση και οι πρώτες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Διαπραγμάτευση:Έρχονται η δόση και οι πρώτες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε θετικό κλίμα και με σημαντική πρόοδο στα θέματα που συζητήθηκαν, συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού βρίσκεται στο στάδιο της συμφωνίας, ενώ επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το θέμα του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ, με τη θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ να επιβεβαιώνεται. Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ, ενώ αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου πλαφόν, ώστε να μπει τέλος στις συντάξεις χηρείας..πείνας που καθιέρωσε ο ν. Κατρούγκαλου.

Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ, με το ταμείο να βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το γκρεμό, καθώς δεν έχει καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Σεπτεμβρίου, ενώ αδυνατεί να καταβάλει και τις συντάξεις Οκτωβρίου.

 

Για σήμερ Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 13.30  Κοινωνική Πρόνοια: (Ε.Αχτσιόγλου, Θ.Φωτίου, Ε.Τσακαλώτος)
  • 15.00  Χρηματοπιστωτικά: (Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Σ.Κοντονής)
  • 18.00  Δημοσιονομικά: (Ε.Τσακαλωτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου)