Αρχική Οικονομία Δείτε πότε και με ποιον τρόπο θα πάρετε το Δώρο Χριστουγέννων

Δείτε πότε και με ποιον τρόπο θα πάρετε το Δώρο Χριστουγέννων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανακούφιση για χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή τον Δεκέμβριο, καθώς το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε δύο δόσεις από το Κράτος.

“Η ημερομηνία”

Ημερομηνία ορόσημο, είναι η 21 Δεκεμβρίου, καθώς τότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν σε πρώτη φάση το Δώρο που αναλογεί στο χρονικό διάστημα των αναστολών από 1ης έως 30 Νοεμβρίου, ενώ σε δεύτερο χρόνο και ειδικότερα τον Ιανουάριο, θα εισπράξουν την αναλογία του Δώρου για τον χρόνο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου.

“Τι θα πληρώσει ο εργοδότης”

Όπως γίνεται αντιληπτό, το “χέρι στη τσέπη” θα πρέπει να βάλουν και οι εργοδότες, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά στο 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος έως 21 Δεκεμβρίου.

“Διαδοχικές πληρωμές”

Ο Δεκέμβριος είναι μήνας διαδοχικών πληρωμών και έως την Πρωτοχρονιά έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 7 διαδοχικές πληρωμές για πάνω από 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Για τους εργαζόμενους, η πιο σημαντική πληρωμή του Δεκεμβρίου είναι αυτή του Δώρου Χριστουγέννων, που φέτος θα δοθεί «σπαστά» και σε δόσεις από εργοδότη και κράτος, λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

“Διαδοχικά επιδόματα τον Δεκέμβριο”

Πολύ σημαντικό αποτελεί το γεγονός, ότι ο μήνας που διανύουμε, είναι μήνας “ζεστών πληρωμών” καθώς μέχρι και τη Πρωτοχρονιά, έχουν προγραμματιστεί  7 διαδοχικές πληρωμές για πάνω από 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Τα προαναφερόμενα επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μέσω συνέντευξης του στην τηλεόραση του OPEN, υποστηρίζοντας ότι:
“Στόχος είναι το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει στις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο διάρκειας της αναστολής, που θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει έως τις 21 Δεκεμβρίου”.

“Η τελική φόρμουλα”

Δεδομένου ότι παγίως το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τον χρόνο εργασίας στο 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος, η τελική φόρμουλα προβλέπει:

  • Στις 21/12 ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος είχε ενεργή σύμβαση εργασίας εντός του 8μήνου 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Ο εργαζόμενος πληρώνεται με βάση τον ονομαστικό μισθό.
  • Στις 21/12 το κράτος προγραμματίζει να πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο των αναστολών για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Το κράτος πληρώνει με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και των 800 ευρώ.
  • Τον Ιανουάριο, πιθανότατα έως 15 Ιανουαρίου, το κράτος θα καταβάλει την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για τη χρονική περίοδο της αναστολής εντός του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αντιληπτό, ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τα επτά όγδοα, ήτοι το 87,5%, της αναλογίας του Δώρου επί των αναστολών, εφόσον έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου.

Ενώ εάν η αναστολή τους τερματίζεται στις 30/11 θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται.

Να σημειωθεί, ότι υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις τον μήνα Δεκέμβριο, να δοθεί στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή να πληρώσει εγκαίρως το κράτος στις 21/12 ολόκληρο το Δώρο που του αντιστοιχεί.

Αντίθετα, για τους εργαζόμενους σε αναστολή τον Δεκέμβριο από πληττόμενες επιχειρήσεις, αυτό δεν θα είναι εφικτό, καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου πληττόμενων επιχειρήσεων.

“Αναλυτικά παραδείγματα”

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, σε αναστολή τον Μάιο, τον Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου. Θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 690 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος για την αναστολή Μαΐου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 ευρώ. Τον Ιανουάριο, πιθανότατα έως τις 15/1, θα λάβει 45 ευρώ από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις 20 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Συνολικά για Δώρο Χριστουγέννων θα λάβει 904 ευρώ και χάνει 96 ευρώ.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός, ότι η ειδική αποζημίωση του μηνός Νοεμβρίου στους εργαζόμενους σε αναστολή από επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ θα καταβληθεί μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Arthro.gr η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 11 Δεκεμβρίου, με τις ειδικές αποζημιώσεις να υπολογίζονται με βάση τα 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα αναστολής του Νοεμβρίου.

Εν κατακλείδι, στα τέλη του μηνός, και σίγουρα πριν από την πρώτη του έτους, αναμένεται να πληρωθεί η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή για τον μήνα Δεκέμβριο, με την αποζημίωση των αναστολών του Δεκεμβρίου υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ.