Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Η επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Η επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους

Στις 17 Απριλίου ορίστηκε η δικάσιμος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για να εξετάσει το παραπεμπτικό ερώτημα του Β’ τμήματος του ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή μη του ν. 4093/2012 που αφορά τα δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.

Ειδικότερα η απόφαση για τα δώρα των επικουρικών συντάξεων και του επιδόματος αδείας θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ του Αρείου Πάγου και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015).

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η κατάργησή τους το 2013 έγινε τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όπως η υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, όσο και για λόγους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Ωστόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους, αναδρομικά 11 μηνών.

Στην απόφασή του πάντως ο Άρειος Πάγος αφήνει κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους καθώς αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων».

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης προσδοκά η απόφαση του ΑΕΔ να είναι θετική, ώστε να λάβουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά τους.

Με αυτά τα δεδομένα παγώνουν ξανά οι δικαστικές προσφυγές που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή Δώρων 11 μηνών και επίσης την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το ίδιο 11μηνο. Το επίμαχο 11μηνο είναι από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016 διάστημα που σύμφωνα με το Σ.τ.Ε οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις σε Δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η αναπομπή της τελικής απόφασης για τα Δώρα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν αφορά τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι αντισυνταγματικές και να διεκδικούνται από τους συνταξιούχους.

Όπως είναι γνωστό, η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων Πάσχα και θερινής άδειας, επιβλήθηκε με το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012 η οποία έγινε λόγω του Μνημονίου Συνεννόησης.

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης με ανακοίνωσή του διαφωνεί στην τακτική που ακολούθησε ο Α.Π, καθώς ισχυρίζεται πως τα ζητήματα των αναδρομικών στους συνταξιούχους άπτονται της αρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και εκτιμά ότι οι νέες αναστολές των υποθέσεων θα παρατείνουν τους δικαστικούς αγώνες για πολλά ακόμη χρόνια.

Καλεί δε την κυβέρνηση να θέσει τέλος στην ομηρία των συνταξιούχων και στην ταλαιπωρία των πολύμηνων δικών, υιοθετώντας λύσεις που θα αποσυμφορίζουν τις δικαστικές αίθουσες και θα επιλύουν οριστικά τις εκκρεμότητες με τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέες θέσεις για εργασία στην ΕΡΤ

Νέες θέσεις για εργασία στην ΕΡΤ Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης...

Αντιτρομοκρατική: Μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και σε σωφρονιστικά καταστήματα της επαρχίας: Οκτώ προσαγωγές – Τι διερευνά

Αντιτρομοκρατική: Μεγάλη επιχείρηση στην Αττική και σε σωφρονιστικά καταστήματα...

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν

Σε αργία υπάλληλος Περιφέρειας που χρηματιζόταν Σε αργία έθεσε ο περιφερειάρχης...

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει...

Ενημερωτικό Δελτίο

Μήνυση συνταξιούχων κατά του ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Μήνυση συνταξιούχων κατά του ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, σε βάρος του e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ, διαμαρτυρόμενο για μη εφαρμογή...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Τι ποσά θα λάβουν

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, τι ποσά θα λάβουν Έκτακτο επίδομα Πάσχα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά, αντίστοιχο με αυτό που...

e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, δεν θα περικόπτεται η σύνταξη, ποινές σε όσους παραλείψουν να κάνουν δήλωση Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα Το εργοτάξιο στο Ελληνικό επισκέφθηκε  ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...