Η ΠΟΕ –ΟΤΑ ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο και τον περιφερειάρχη Αττικής  Νίκο Χαρδαλιά, άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, να ελεγχθούν αμέσως από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι καταγγελίες και των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για τυχόν υπερβάσεις των ορίων που θέτει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΧΥΤΑ  και να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόγραμμα  της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ τονίζει ότι:

κάθε καθυστέρηση μας φέρνει όλο και πιο κοντά στον κίνδυνο μια ακραίας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης που όμοιά της δεν θα έχουμε ξαναζήσει.

Στο δήμο Φυλής μέρος της παραγόμενης ενέργειας από την ανάκτηση βιοαερίου  στο ΧΥΤΑ Φυλής - ΚΕΔΕ
Ανυπότακτη Αττική - Μελέτες ΧΥΤΑ Φυλής: Η υγειονομική και περιβαλλοντική  βόμβα αποκαλύπτεται! Τι απαντά ο Περιφερειάρχης;

Αναλυτικά το  ψήφισμα

Οι συνεχείς επεκτάσεις και τα πανωσηκώματα στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) και των οδηγών των απορριμματοφόρων που επισκέπτονται καθημερινά τον χώρο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων και των Περιφερειακών αρχών πως ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής θα κλείσει γιατί έχει πλέον κορεστεί, οι υποσχέσεις τους μένουν στα χαρτιά και ο Χ.Υ.Τ.Α. λειτουργεί με πανωσηκώματα και νέες επεκτάσεις.

Ο Χ.Υ.Τ.Α. του 2019 των 4 εκ. κυβικών μέτρων που υποτίθεται θα ήταν ο τελευταίος Χ.Υ.Τ.Α. στο Δήμο Φυλής, έχει ήδη κορεστεί και έχει προκηρυχτεί νέος διαγωνισμός για μια θηριώδη επέκταση τουλάχιστον 10 εκ. κυβικών μέτρων.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τη νέα Περιφερειακή Αρχή να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Κάθε καθυστέρηση μας φέρνει όλο και πιο κοντά στον κίνδυνο μια ακραίας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης που όμοιά της δεν θα έχουμε ξαναζήσει.

Δεν θα επιτρέψουμε ο κίνδυνος της υγειονομικής απειλής να αξιοποιηθεί από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να μας επιβληθούν ως «μόνη λύση» η καύση των σκουπιδιών και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει αποδείξει επιστημονικά και επιμένει πως μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα ένα σύγχρονο μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, με Δημόσιο χαρακτήρα με έμφαση στην πρόληψη και στην προδιαλογή των υλικών έτσι όπως ορίζουν όλες οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Απαιτούμε ένα νέο Περιφερειακό σχέδιο χωρίς τις γνωστές αοριστίες και γενικολογίες και την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή των Δημοτικών και Διαδημοτικών υποδομών προδιαλογής των υλικών και των μονάδων επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων, για να μη μετεξελιχθούν και οι αναγκαίοι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής σε χωματερές τύπου Φυλής.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά, να ενεργήσουν αμέσως και χωρίς καμιά καθυστέρηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής .

Να ελεγχθούν αμέσως από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι καταγγελίες και των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για τυχόν υπερβάσεις των ορίων που θέτει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προειδοποιεί κάθε αρμόδιο φορέα πως όλοι οι αναφερόμενοι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και δεν θα ανεχτεί άλλο να κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των εργαζομένων στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις