Αρχική Υπουργεία Χατζηδάκης: Οκτώ νέα προγράμματα από το Πράσινο

Χατζηδάκης: Οκτώ νέα προγράμματα από το Πράσινο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε σε ημερίδα του Ταμείου, οκτώ νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, ευρέος φάσματος περιβαλλοντικών δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού έως 140 εκατ. ευρώ για το 2020.

Στα συγκεκριμένα προγράμματα, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης και για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, η οποία αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ, με αποδέκτες τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα 8 Προγράμματα, όπως τα παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, είναι τα εξής:

1) Χρηματοδότηση έως 60 εκατ. ευρώ για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή: Κοζάνη-Φλώρινα-Μεγαλόπολη

Το Πράσινο Ταμείο μέσα στο 2020 θα εκδώσει πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, με εξασφαλισμένο πόρο 31,4 εκατ. ευρώ από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό και περί τα 28 εκατ. ευρώ ως μερίδιο του Ταμείου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων αερίων ρύπων, που θα πραγματοποιηθούν μέσα 2020.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά τους δικαιούχους στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή θα συνδυαστεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης με 12 άξονες, ύψους 3,7 με 4,4 δισ. ευρώ, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αλλά και με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Το Πράσινο Ταμείο συνεισφέρει και αυτό με ένα ποσό -ανάλογα με τις δυνατότητές του- και θα ενισχύει την απολιγνιτοποίηση κάθε χρόνο με νέα κονδύλια. Στόχος όλων μας είναι να χτίσουμε το μέλλον αυτών των περιοχών μετά τον λιγνίτη, δημιουργώντας νέες προοπτικές για όλους».

2) Πρόγραμμα Προστασίας και Αναβάθμισης Δασών-10 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου και προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Αντιπυρική προστασία, διαχείριση και αναβάθμιση δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εκπόνηση δασοπονικών μελετών και σχετικά ερευνητικά προγράμματα.
  • Αποκατάσταση και αντιδιαβρωτική προστασία καμένων εκτάσεων.
  • Κατάρτιση, διόρθωση και διοικητικές διαδικασίες δασικών χαρτών.
  • Προστασία βιοτόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας, βιοτόπων, καθώς και κάλυψη λειτουργικών αναγκών και προμηθειών όλων των δασαρχείων της χώρας.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα γίνει και η πληρωμή των Επιτροπών Εξέτασης για τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών, οι οποίες, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Χατζηδάκης θα αυξηθούν σημαντικά, με στόχο μέσα σε ένα έτος να μην υπάρχουν εκκρεμότητες δεκάδων χιλιάδων αντιρρήσεων όπως τώρα.

3) Πρόγραμμα για την Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και πρόληψη-αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης-3 εκατ. ευρώ

Διαβάστε περισσότερα στο arthro.gr