Λογαριασμοί ρεύματος: Το μπλόκο στους κακοπληρωτές – Ποιο τιμολόγιο σας συμφέρει καλύτερα

Διπλό μπλόκο σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα νέα τιμολόγια.

Την 1η Δεκεμβρίου όλοι οι καταναλωτές θα είναι αναγκασμένοι από τους παρόχους τους να επιλέξουν το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμούν με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. Από την 1η Ιανουαρίου 2024,  παύει να ισχύει το έκτακτο καθεστώς των ρυθμιζόμενων τιμολογίων ρεύματος.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Μεταξύ αυτών θεσπίζεται ειδικό κοινό τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Επίσης, στο ειδικό κοινό τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση αυτή.

Διπλό μπλόκο στους κακοπληρωτές του ρεύματος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθεί να βάλει διπλό μπλόκο σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Συγκεκριμένα τα μέτρα που προωθεί είναι τα εξής:

-Κόκκινη σημαία σε όποιον αλλάζει πάροχο και αφήνει οφειλές

-Μπλόκο μετακινήσεων σε όσους έχουν οφειλές σε δύο παρόχους

Πράσινο, μπλε, κίτρινο ή πορτοκαλί; Ποιο από τα καινούρια τιμολόγια ρεύματος είναι το πιο συμφέρον για μένα

Ανάμεσα στα τέσσερα τιμολόγια που θα αποστέλλονται στους καταναλωτές με το νέο έτος, ξεχωρίζει το «πράσινο», το οποίο προσφέρει στον καταναλωτή δυο βασικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρει για τις χρεώσεις του: ποια είναι η τιμή τον επόμενο μήνα και δεύτερον, ποιος είναι ο πιο φθηνός πάροχος για τον επόμενο μήνα. Στο πράσινο τιμολόγιο θα ενταχθούν αυτομάτως από 1ης Ιανουαρίου 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο με΄χρι την 31η Δεκεμβρίου.  Με απλά λόγια όσοι έχουν το πράσινο τιμολόγιο γνωρίζουν εκ των προτέρων, την 1η ημέρα του μήνα κατανάλωσης, την τιμή χρέωσης του μήνα. Η διαφάνεια και η ευκολία της σύγκρισης θα ενισχύεται από το γεγονός ότι η ΡΑΑΕΥ θα δημοσιεύει, μηνιαίως, στην ιστοσελίδα της, τις χρεώσεις προμήθειας, οι οποίες θα εφαρμόζονται στο ειδικό κοινό τιμολόγιο.

Η κατηγορία του ειδικού κοινού τιμολογίου, με πράσινη σήμανση, αναμένεται ότι θα έχει ανταγωνιστικές τιμές, με τις προσφορές των προμηθευτών να είναι άμεσα συγκρίσιμες. Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής του. Το ειδικό τιμολόγιο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, δύναται να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας ίση με 5 ευρώ ανά μήνα κατά μέγιστο, καθώς και εκπτώσεις, εφόσον αυτές δεν συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς.

Μέχρι πότε θα εφαρμόζεται το πράσινο τιμολόγιο;

Οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση διατήρησης του ειδικού κοινού τιμολογίου τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2024. Η παραμονή των καταναλωτών σε αυτό το τιμολόγιο θα είναι δυνατή έως τότε, εφόσον δεν έχουν επιλέξει άλλο προϊόν προμήθειας της επιλογής τους. Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ειδικό κοινό τιμολόγιο και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025, καθώς θα μπορεί να προσφέρεται και στη συνέχεια από όλους τους προμηθευτές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις