Το 2010 (εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, στη δίνη της οποίας βρισκόταν η χώρα μας) νομοθετείται ο Ν.3869/10 (ευρέως γνωστός ως νόμος Κατσέλη), ο οποίος έδινε τη δυνατότητα στους οφειλέτες των ‘’κόκκινων’’ δανείων να προσφύγουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, ζητώντας δικαστική ρύθμιση της οφειλής τους με ταυτόχρονη προστασία της περιουσίας τους.

Γράφει η κα.*ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β. ΓΛΥΚΟΥ

Το ανωτέρω νομοθέτημα στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του ‘’ευεργέτησε΄΄ πάρα πολλούς δανειολήπτες, με αποφάσεις – διαμάντια . Στα χρόνια όμως που ακολούθησαν και δη μετά το 2015 και την τροποποίηση του και μέχρι τη λήξη αυτού, παρατηρήθηκε μια στροφή στη νομολογία και δυστυχώς πολλοί δανειολήπτες βρέθηκαν εκτός του προστατευτικού του πλαισίου.

Το νόμο Κατσέλη διαδέχθηκε αρχικά ο νόμος 4605/19 για προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξωδικαστικά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες έπρεπε να πληρούνται σωρευτικά και από πέρυσι το καλοκαίρι ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός για συνολική ρύθμιση χρεών φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πάλι εκτός δικαστικών αιθουσών.

Στην πράξη λοιπόν από την κατάργηση του πολυφορεμένου Ν.3869/10, ο οφειλέτης παραμένει χωρίς δικαστική δυνατότητα ρύθμιση των οφειλών του, έχει τη δυνατότητα υπαγωγής στην εκάστοτε πλατφόρμα, στην οποία όμως από το νόμο δίνεται η δυνατότητα για προαιρετική και όχι  υποχρεωτική δυστυχώς συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων .

Παράλληλα, ειδικά τους τελευταίους μήνες κοινοποιούνται σωρηδόν κατασχετήριες εκθέσεις (ακόμα και αν εκκρεμεί η συζήτηση της ανακοπής κατά του εκτελεστού τίτλου) στους οφειλέτες που έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους και παλεύουν να σώσουν τους κόπους μιας ζωής.

Είναι δε ενδεικτικό ότι οι εταιρείες διαχείρισης, στις οποίες έχουν μεταβιβαστεί σχεδόν το σύνολο του χαρτοφυλακίου των τραπεζικών ιδρυμάτων έχουν ..σκληρύνει τη στάση τους και στις διμερείς διαπραγματεύσεις για ρύθμιση οφειλής, ζητώντας από τους δανειολήπτες γη και ύδωρ για την αναστολή πλειστηριασμού και ρύθμιση της οφειλής, οι δε προτάσεις τους συνήθως είναι μη βιώσιμες και μη υλοποιήσιμες.

Με αυτά τα δεδομένα – και δίνοντας όσοι ασχολούμαστε με το δίκαιο της αστικής αφερεγγυότητας – καθημερινά μάχη για να σώσουμε τα ακίνητα των δανειοληπτών, είναι αδήριτη ανάγκη η νομοθέτηση δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας όλων αυτών των δανειοληπτών που είδαν τα προηγούμενα έτη τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται ή να εκμηδενίζονται, που απολύθηκαν, που ..φορτώθηκαν παράνομους τόκους και χρεώσεις σε συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των πιστωτών τους. Είναι αδήριτη ανάγκη η νομοθέτηση δικαστικής προστασίας όλων αυτών των δανειοληπτών που παλεύουν να ρυθμίσουν με funds και τράπεζες και η απάντηση στις προτάσεις τους είναι ..διαταγές πληρωμής και εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης.

Εν κατακλείδι, με τον νόμο Κατσέλη να έχει..κάνει τον κύκλο του και με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού να μην έχει αποδώσει ακόμα τα προσδοκώμενα (τους τελευταίους μήνες ανεβάζει στροφές και έχει φέρει τις πρώτες ρυθμίσεις), είναι επιβεβλημένη η δικαστική προστασία των οφειλετών που έμειναν επί ξύλου κρεμάμενοι, που αγωνιούν και που δεν επιθυμούν να μεταβιβάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους σε έναν φορέα που ακόμα περιμένουμε να συσταθεί και δεν γνωρίζουμε στην πράξη τον τρόπο λειτουργίας του. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη προστασίας πριν να είναι πλέον αργά..

*ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β. ΓΛΥΚΟΥ

Δικηγόρος – Διαπ. Διαμεσολαβητρια Υ.Δ.Δ.Α

Διαπραγματευτής ΚΕΚ ΟΠΑ

Εκπαιδευόμενη Διαιτητής Ciarb

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ADR Hellenic Center

Γενική Γραμματέας Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδος

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 209 Αμπελόκηποι Αθήνα

Λεωφόρος Πόρτο Ράφτη Μεσογαίας  40ο χλμ

T: 2105238719/6938426401

Website: www.glykosglykou.gr