Τρεις ημέρες απέμειναν για να «κλείσει» η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή με περισσότερες από 116.000 επιχειρήσεις να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στην τελική ευθεία μπαίνει και η διαδικασία για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του προγράμματος επιδότησης δόσης δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία καθώς ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς ενόψει και της κατάργησης του πλαισίου προστασίας της α΄ κατοικίας στο τέλος Ιουλίου.

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιστρεπτέα προκαταβολή μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, έχει διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης καθώς στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επίσης μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμα κι αν ήταν προβληματικές στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η 3η τροποποίηση  του προσωρινού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η σχετική απόφαση εκτιμάται σε περίπου 10 ημέρες με βάση τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη).

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση είναι:

  • Παντοπωλεία, καταστήματα ψιλικών, περίπτερα,
  • Φαρμακεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία
  • και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, ακόμα και χωρίς εργαζόμενο, που διαθέτει ταμειακή μηχανή.

Ήδη περισσότερες από 114.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση από τις οποίες 68.000 είναι ατομικές επιχειρήσεις και 46.000 νομικά πρόσωπα.

Το ποσό που θα διατεθεί στο δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ότι «προς το παρόν είμαστε ακόμα στη διαδικασία που κατατίθενται οι αιτήσεις. Θα γίνει η εκκαθάριση, θα δούμε πόσα λεφτά δόθηκαν κι αν δούμε ότι χρειαζόμαστε κι άλλο δισ. εδώ είμαστε».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις: «Προς την κατεύθυνση αυτή προσδοκούμε και επιδιώκουμε να συνεισφέρει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συγχρονιζόμενο με τον ταχύ βηματισμό της Κυβέρνησης.  Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις, τονίζω για άλλη μια φορά ότι καλούνται να αξιοποιήσουν, με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την κρατική αρωγή. Να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας».

Παράταση 2 μηνών στην επιδότηση τόκων δανείων

Για ακόμα 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) επεκτείνεται η περίοδος κάλυψης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων με βάση απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη.

Επίσης παρατείνεται και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) μέχρι τις 31 Αυγούστου και ώρα 17.00.

Διευκρινίζεται ότι η δράση αφορά στην κάλυψη τόκων υφιστάμενων ενήμερων στις 31/12/2019 επιχειρηματικών δανείων και λογαριασμών αλληλόχρεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ από όσους έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών και υπό την προϋπόθεση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 19/3/2020 και στις 31/12/2020.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι όσοι επιθυμούν να επωφεληθούν από το επιπλέον διάστημα των δύο μηνών πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Η διαδικασία και τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με την αρχική περίοδο υποβολής.

Έναρξη συζητήσεων για την επιδότηση δόσης δανείων

Με στόχο την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση της δόσης δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία τον Ιούλιο, ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου το πρόγραμμα να λάβει την τελική του μορφή.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι το «σχήμα» να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους, και να αφορά τόσο ενήμερους όσο και «κόκκινους» δανειολήπτες.

Δεδομένου ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ, μένει να προσδιοριστούν το ύψος της επιδότησης (για τους ενήμερους δανειολήπτες μπορεί να φτάσει το 90% & στα «κόκκινα» δάνεια ίσως το 70%) σε συνδυασμό με τα κριτήρια που θα τεθούν (όπως εισόδημα, περιουσία) προκειμένου να καθοριστεί και ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων.