Αρχική Πολιτική Αυτά εισηγήθηκε ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό συμβούλιο

Αυτά εισηγήθηκε ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό συμβούλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τη διαβεβαίωση ότι κάθε έκταση που κάηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές θα κηρύσσεται αναδασωτέα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα αφορούν τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Πέρα από τις αποζημιώσεις θα ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία στους δικαιούχους.

Αναλυτικά όσα τόνισε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου:

  • Από αύριο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όλες οι περιοχές αναδασωτέες.
  • Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές και άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 και 5.000 ευρώ ανάλογα με το βαθμό της ζημιάς
  • Από τις 18 Αυγούστου θα καταβάλλονται με μια αίτηση στο arogi.gov.gr και πολύ σύντομα θα γίνονται οι εκταμιεύσεις
  • Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απώλειών τους και με προκαταβολή 22.000, 12.000 και 5.000 ανάλογα με τις ζημιές
  • Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα μπορούν να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές
  • Έως 4.000 ευρώ για τις παραγωγές τους ανεξαρτήτως των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
  • Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τους πυρόπληκτους και θα υπάρχει επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.
  • Τα δύο τελευταία μέτρα για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, αναστολές υποχρεώσεων και επιδότησης ενοικίου θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους στους δήμους Μαντουδίου και Ιστιαίας.
  • Θα υπάρχει πρόβλεψη για ανατολή συμβάσεων για 3 μήνες ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα για εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • Συστήνεται ειδική επιτροπή οικονομικής ανασυγκρότησης της Εύβοιας που θα σχεδιάσει την μεθεπόμενη ημέρα με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο που έχει συνδεθεί ως δήμαρχος με την ανάκαμψη της Καλαμάτας μετά τους φονικούς σεισμούς.

Στην ΠΝΠ που υπογράφεται αύριο υιοθετούνται μια σειρά από καινοτομίες, είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ αυτών ότι κάθε περιοχή που έχει καεί κηρύσσεται αναδασωτέα.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική εισήγησή του επεσήμανε ότι βασικό μέλημα είναι να γίνει συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών.

Ήδη σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ θέλησε επίσης να θυμίσει ο πρωθυπουργός.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι οφείλουμε ειδικά για την Εύβοια να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα γι αυτό συγκροτείται ειδική Επιτροπή που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη μέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Έναν άνθρωπο που ανέλαβε μεταξύ άλλων την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό κι έχει το όραμα αλλά και τις γνώσεις να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, είπε κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.