Αρχική Περιφέρειες Αξιοποιείται η παραλίμνια περιοχή του Φράγματος Πείρου –Παραπείρου

Αξιοποιείται η παραλίμνια περιοχή του Φράγματος Πείρου –Παραπείρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης της περιοχής του Φράγματος Πείρου –Παραπείρου (Τεχνητή Λίμνη Αστερίου)»είναι ο τίτλος διαγωνισμού ιδεών που προκηρύσσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις, για την ανάδειξη του φυσικού τοπίου και της ευρύτερης ενδοχώρας των Δήμων Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας. 

«Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο που στόχο έχει την ανάδειξη δυνατοτήτων και την τόνωση της ενδοχώρας. Παράλληλα όμως πρόκειται για μια ανοικτή, δημοκρατική διαδικασία που εισάγει μια άλλη, διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση των κοινών. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας ως αφετηρία τη στρατηγική της για την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών πόλων της περιοχής, αναζητά όλες εκείνες τις ιδέες που μπορούν να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις και έργα που δίνουν αναπτυξιακή προοπτική. Όλα αυτά όμως ανακύπτουν μέσα από διαβούλευση. Ουσιαστικά οι ίδιοι οι πολίτες σχεδιάζουν την ανάπτυξη της περιοχής τους» όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Στόχος της μελέτης είναι η στρατηγική ανάπτυξη της ιδιαίτερης σημασίας παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και η σύνδεσή της με τις όμορες τοπικές κοινότητες. Έτσι, το έργο μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά, παρέχοντας κίνητρο για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη. Είναι μια καθαρά αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που μπορεί να αποτρέψει την άναρχη χωροταξία στην περιοχή γύρω από το φράγμα.

Για την προκήρυξη του διαγωνισμού ο κ. Κατσιφάρας ενημέρωσε τη Μ. Τετάρτη, τον δήμαρχο Ερυμάνθου Θάνο Καρπή, ο οποίος  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για την περιοχή.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός χαρακτηρίζεται ως ανοικτός Χωροταξικός Διαγωνισμός Ιδεών. Η αναλυτική προκήρυξη έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.ptapde.gr). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 14.00.

Θα απονεμηθούν τρία βραβεία, με αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο και συγκεκριμένα, το πρώτο αντιστοιχεί σε 11.250 €, το δεύτερο σε 8.250 € και το τρίτο σε 5.500 €. Φορέας Χρηματοδότησης είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα προσωπικά να συγχαρώ την ομάδα έργου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης που έφερε εις πέρας το πλαίσιο διαγωνισμού μελετών για στρατηγική χωρική ανάπτυξη της περιοχής του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Νέοι Διαγωνισμοί

Ο κ. Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζει αντίστοιχο διαγωνισμό ιδεών για τη Μελέτη Στρατηγικής Χωροταξικής Ανάπτυξης της Λίμνης Τριχωνίδας στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, στην τελική φάση βρίσκεται η προετοιμασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορά την ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος και ανάπλασης περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, στο πλαίσιο του οποίου θα αναζητηθούν ιδέες ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες αλλά και οραματικές για την είσοδο της Πάτρας.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, παρευρέθηκαν ακόμη η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Ελένη Σπυράκη, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Χρήστος Τζομάκας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, όπως επίσης τα μέλη της ομάδας έργου Λεώνη Κατσιδήμα και Ειρήνη Αργυριάδου υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.