Άρση lockdown: Δείτε τι αλλάζει σε μετακινήσεις, SMS και λιανεμπόριο

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  Από αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου, ξεκινάει η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων όπως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ σταματάνε τα SMS και τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

  Τονίζοντας ότι περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη ευθύνη, ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε ότι από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό.

  Επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

  Επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλους νομούς αλλά και νησιά της χώρας.

  Στην ηπειρωτική Ελλάδα, η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους.

  Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:
  είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

  Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

  Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναμένεται να κάνει σήμερα ανακοινώσεις ειδικά για το άνοιγμα του τουρισμού.

  Τελειώνουν οι μέθοδοι click in a shop και click away και οι αγορές στο λιανεμπόριο θα γίνονται χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ και χρήση μάσκας.

  Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

  Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.