Αρχική Οικονομία Αποζημιώσεις ενοικίων: Χωρίς αιτήσεις και τον Απρίλιο

Αποζημιώσεις ενοικίων: Χωρίς αιτήσεις και τον Απρίλιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χωρίς αιτήσεις θα δίνονται οι αποζημιώσεις ενοικίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τον μήνα Απρίλιο, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την πρακτική του διμήνου Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επί της ουσίας επισπεύδει κατά κάποιο τρόπο τις διαδικασίες απόδοσης των αποζημιώσεων και εν συνεχεία θα υποβάλλουν τις δηλώσεις και θα ακολουθήσουν και οι σχετικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Μάλιστα όσοι δεν υποβάλλουν την εκ των υστέρων δήλωση, παρά το γεγονός ότι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης, θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό στο ελληνικό δημόσιο. Οι σχετικές πληρωμές υπολογίζονται στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια του Μαρτίου (14 Μαΐου).

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ταχύτερης αποζημίωσης θα είναι τόσο οι 200.000 ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον μήνα Απρίλιο καθώς και οι 600.000 ιδιοκτήτες που έλαβαν κουρεμένο ενοίκιο κατά 40%. Σημειώνεται ότι τα ποσά της αποζημίωσης είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις ή οφειλές.

Στο μεταξύ χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να λάβουν κανονικά το ενοίκιο του Μαΐου, δεν το έχουν εισπράξει ακόμα καθώς οι ενοικιαστές αρνούνται να το καταβάλλουν αναμένοντας την έκδοση της σχετικής απόφασης. Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο δημιουργεί τριβές στις σχέσεις ιδιοκτητών ενοικιαστών καθώς οι ανακοινώσεις και οι προθέσεις δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Από την πλευρά τους οι ενοικιαστές εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν αποδίδουν το μίσθωμα ως οφείλουν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου Μαΐου θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, την εστίαση, και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και διάφορες επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Πλέον η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ των προηγούμενων μηνών παύει να ισχύει και θα πρέπει να καταβάλλουν για τον μήνα Μάιο κανονικά το ενοίκιο

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.