Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Απολύσεις: Πότε ο εργαζόμενος δικαιούται έξτρα αποζημίωση έως και 24 μισθούς

Σημαντικές αλλαγές στο δίκαιο των απολύσεων έρχονται με το εργασιακό νομοσχέδιο των 150 σελίδων που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.

Το ν/σ προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική  λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.

Η «έξτρα» αποζημίωση που  θα καταβάλλει η επιχείρηση στον εργαζόμενο, προκειμένου να μην τον επαναπροσλάβει ενώ η απόλυσή του θα έχει κηρυχθεί άκυρη, αναμένεται να κυμαίνεται από 3 έως 24 επιπλέον μηνιαίων μισθών ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Η διάταξη αναμένεται να αναφέρεται σε αποζημίωση, από αστική ποινή, όχι κατώτερη των τριών μηνών και όχι ανώτερη των 24 μηνών.

Οι απολυθέντες,  θα μπορούν να ζητούν την αστική ποινή, δηλαδή την έξτρα αποζημίωση, αντί της επαναπρόσληψής τους, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το δικαίωμα του εργοδότη για κάτι τέτοιο, ιδίως αν συντρέχουν οικονομοτεχνικοί λόγοι που καθιστούν δυσχερή την επαναπρόσληψη.

Όπως εξηγούν ειδικοί εργατολόγοι, ο περιορισμός της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιπλέον αποζημίωση, ισχύει στην Ιταλία από το 2015, ενώ εφαρμόζεται και στην Γερμανία.

Παράλληλα, προστασία από την απόλυση έχουν και οι εργαζόμενοι που δεν αποδέχονται την πρόταση του εργοδότη για μερική ή εκ περιτροπής εργασία και όσοι αρνούνται να δεχθούν επιπλέον εργασία στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και η άρνησή τους δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη.

Να σημειωθεί, ότι  η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας από τον εργοδότη είναι άκυρη, εφόσον η απόλυση:

– Οφείλεται σε δυσμενή διάκριση σε βάρος του εργαζομένου ή εκδικητικότητα, λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, πολιτικών φρονημάτων, θρησκευτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων.
– οφείλεται στην άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης
– των εγκύων όταν δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος.

Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη ή στις οικογενειακές υποχρεώσεις της εργαζόμενης. Έτσι είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για χρονικό διάστημα δέκα οκτώ μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, καθώς και η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας του πατέρα από τον εργοδότη του για χρονικό διάστημα δύο μηνών από τη γέννηση του πρώτου τέκνου του, τεσσάρων μηνών από τη γέννηση του δεύτερου και έξι μηνών από τη γέννηση κάθε επόμενου τέκνου μετά το δεύτερο.

– των συνδικαλιστικών στελεχών καθώς και των μελών των συμβουλίων εργαζομένων,
– οφείλεται σε νόμιμη συνδικαλιστική δράση του εργαζομένου.
– των πολύτεκνων, αναπήρων και εν γένει προστατευόμενων προσώπων που έχουν τοποθετηθεί σύμφωνα με το ν. 2643/1998.
– των εργαζομένων που ασκούν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Ο τηλεργαζόμενος έχει δικαίωμα αποσύνδεσης δηλαδή να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και να μην επικοινωνεί ψηφιακώς, να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Έτσι αναγνωρίζεται ως ρητό δικαίωμα του εργαζομένου να μην επικοινωνεί εκτός ωραρίου εργασίας και να μην συνδέεται για ζητήματα που αφορούν την εργασία.

– οφείλεται σε μη αποδοχή από τον εργαζόμενο εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας.
– των εργαζομένων που αρνούνται να παράσχουν επιπλέον εργασία στο πλαίσιο της διευθέτησης και η άρνησή τους δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη.
– κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής
– που γίνεται κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων.

Παράλληλα απαγορεύεται και είναι άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας εργαζομένου επειδή ζήτησε οποιαδήποτε γονική άδεια ή ευέλικτη ρύθμιση. Σε περίπτωση απόλυσης τέτοιου εργαζομένου ο εργοδότης γνωστοποιεί εγγράφως τους λόγους και ο εργαζόμενος καλείται ενώπιον του δικαστηρίου ή άλλης αρμόδιας αρχής να αποδείξει ότι ο λόγος απόλυσης σχετίζεται επειδή ζήτησε ή έλαβε άδεια.

Επίσης εφόσον εργαζόμενος που έχει απολυθεί αποδείξει στα δικαστήρια ότι η απόλυση του είναι άκυρη σύμφωνα με όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τότε ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει ότι η απόλυση είναι έγκυρη.

Παράλληλα σε περίπτωση που ο εργαζόμενος που απολύθηκε θεωρεί ότι έχουν παραβιαστεί κανόνες εργατικού ή αστικού δικαίου ο απολυμένος δικαιούται εντός τριμήνου να αξιώσει την αστική ποινή η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των τακτικών αποδοχών τριών μηνών και ανώτερη των 24 μηνών.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στα Τέμπη: Νέα videos και ηχητικά από το μοιραίο δρομολόγιο, ” Βγείτε όλοι από το τρένο..”

Τραγωδία στα Τέμπη: Νέα videos και ηχητικά από το μοιραίο δρομολόγιο, " Βγείτε όλοι από το τρένο.." Τραγωδία στα Τέμπη: Οι ανατριχιαστικές κραυγές των εγκλωβισμένων ΔΕΊΤΕ...

Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης Επεισόδια με μολότοφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, έξω...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, σε ηλικία 85 ετών, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο γιος του, Αλέξανδρος. Η σύζυγός του, ηθοποιός, Μαρία Ζαχαρή, με...

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για Τεχνητή Νοημοσύνη, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ θα αφορά στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο...