Αρχική Ελλάδα Αποκαθίστανται δύο βυζαντινά μνημεία στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Αποκαθίστανται δύο βυζαντινά μνημεία στην Π.Ε. Μεσσηνίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την μελέτη αποκατάστασης της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην Πολίχνη του Δήμου Οιχαλίας, στην Π.Ε. Μεσσηνίας, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του την Τρίτη 12 Μαΐου.

Όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το αφιερωμένο στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ εν λόγω μοναστήρι -ένα από τα παλαιότερα της Μεσσηνίας, καθώς χρονολογείται τον 10ο αιώνα- είναι σήμερα ερειπωμένο, σώζεται μόνο το καθολικό και κάποια τμήματα από τα κελιά των μοναχών.

Στην αρχική κατασκευή έχουν γίνει αρκετές προσθήκες με σημαντικότερη τον πύργο της Μονής που ονομάστηκε “Κάστρο Αρχάγγελου” καιι κατασκευάστηκε περί τον 14ο αιώνα. Η τοιχογράφηση είναι έργο του 18ου αιώνα.

Εξ άλλου, στην  ίδια συνεδρίαση, το ΚΑΣ ενέκρινε και την μελέτη αποκατάστασης του καθολικού και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της Μονής Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου, στην Ανθεια του Δήμου Καλαμάτας.

* Η φωτογραφία της μονής Ταξιαρχών στην Πολίχνη προέρχεται από την διαδικτυακή σελίδα “Καστρολόγος” (https://www.kastra.eu)