ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε αορίστου χρόνου, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 32 του προσχεδίου αναφέρεται ότι  «στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται τα εξής: Βοήθεια στο Σπίτι: Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου».

Κατ’ επέκταση για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που παρέχουν υπηρεσίες έως και δέκα πέντε χρόνια ως συμβασιούχοι φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της προκήρυξης 3Κ, για 8.166 μόνιμους στους δήμους, αλλά εξετάζεται το σενάριο της αυξημένης μοριοδότησης. Στην 3Κ δόθηκαν 17 μόρια το μήνα για την ειδική εμπειρία αντί για 7 μόρια στην απλή εμπειρία, για προϋπηρεσία 24 μηνών.

Στη περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η αυξημένη μοριοδότηση να δοθεί για το σύνολο ή για μεγάλο τμήμα της εργασίας.

Σε αυτή την περίπτωση θα προσληφθούν οι συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται επί σειρά ετών στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί  και το σενάριο των προσφυγών που πιθανώς θα καταθέσουν όσοι θίγονται από την “αυξημένη μοριοδότηση.

Πρόκειται για μια κατηγορία πολιτών που ίσως θεωρήσει την επίμαχη διαδικασία “φωτογραφική” και θα απαιτήσει αντίστοιχες κινήσεις για την περίπτωση τους.

Πάντως, ο τρόπος επίλυσης του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι του επίμαχου προγράμμματος αναμένεται να γίνει ο…οδηγός για αντίστοιχες υποθέσεις, όπως για τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ κλ.ο.