Αρχική Ασφάλιση “Αντίστροφη μέτρηση” για τη διαπραγμάτευση – Τι ζητούν οι δανειστές

“Αντίστροφη μέτρηση” για τη διαπραγμάτευση – Τι ζητούν οι δανειστές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Αίμα» εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές από την ελληνική Κυβέρνηση με το ΔΝΤ να εμμένει στη σκληρή στάση του για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Το κουαρτέτο μπήκε δυνατά στην αρένα της διαπραγμάτευσης ζητώντας  την περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων από το 2018 και όχι από το 2019 γεγονός που προσθέτει ακόμη ένα σημαντικό βάρος πλάτη της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αφενός να μειωθούν κλιμακωτά  οι «προσωπικές διαφορές των συνταξιούχων 25% κάθε έτος από το 2019 μέχρι το 2022, οι οποίες  κυμαίνονται από 6% έως 39%, αλλά και να μειωθεί δραστικά η Εθνική Σύνταξη στα 15έτη ασφάλισης, δηλαδή τα 345 ευρώ. Αυτό, φυσικά, θα συμπαρασύρει και την Εθνική Σύνταξη με 20 έτη ασφάλισης, η οποία αγγίζει τα 384 ευρώ.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν στο Dimosio.gr ότι το επιχείρημα των δανειστών είναι η πιθανή υστέρηση εσόδων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία μπορεί να εκτροχιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Με τα παραπάνω μέτρα, οι δανειστές θεωρούν ότι θα συρρικνωθεί επαρκώς η συνταξιοδοτική δαπάνη και θα καλυφθεί ενδεχόμενο κενό στο «κορβανά» του ΕΦΚΑ. Προς αυτή τη κατεύθυνση, οι Θεσμοί φαίνεται να έχουν ζητήσει από την υπουργό Εργασίας ακριβή στοιχεία για τα έσοδα του ταμείου, προκειμένου να σχεδιάσουν το πλάνο των επόμενων κινήσεων τους .

Την ίδια στιγμή το κουαρτέτο ζητά μειώσεις στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ ενώ από τη πλευρά της η ελληνική πλευρά αντικρούει τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών ζητώντας τη προστασία των συντάξεων που στο άθροισμά τους (κύρια και επικουρική) δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ. Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν στο Dimosio.GR ότι το συγκεκριμένο «πλαφόν» φαίνεται να χάνεται και ότι πλέον ο πιο ρεαλιστικό στόχος για την ελληνική πλευρά είναι να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις έως 700 ευρώ.

Σε αυτή τη περίπτωση το υπουργείο Εργασίας θα προσπαθήσει να λειάνει τις γωνίες λαμβάνοντας αντισταθμιστικά μέτρα. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη συνθέσει ένα πλέγμα προτάσεων που θα χρυσώσει το χάπι στους συνταξιούχους. Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι ως αντιστάθμισμα στη κλιμακωτή μείωση της προσωπικής διαφοράς είναι η κλιμακωτή μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ των συνταξιούχων από το 6 στο 4% και αντίστοιχα στους αυτοαπασχολούμενους από το 6,95% στο 4%, ενώ ένα άλλο ανακουφιστικό μέτρο που προτείνεται από βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργείου είναι η μείωση της συμμετοχής  των συνταξιούχων στα φάρμακα από 25%  να πάει στο 10% ή στο μηδέν.